Санстанцію реформували — «запахло свободою»?

Як повідомляє відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради, на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради заслухали інформацію начальника Новоград-Волинського міжрайонного управління Держсанепідслужби у Житомирській області, головного державного санітарного лікаря Новоград-Волинського, Баранівського та Червоноармійського районів Юрія Козира.
За словами спеціаліста, питання санітарного та епідемічного благополуччя населення у місті знаходиться під постійним контролем виконавчих органів міської ради та санітарної служби. Проводиться цілеспрямована робота з упередження санітарно-епідемічних ускладнень, зменшення факторів негативного впливу чинників навколишнього середовища на здоров’я населення, у тому числі — у дошкільних та загальних закладах, об’єктах промислового виробництва, побутового обслуговування, торгівлі, ресторанного бізнесу, транспорту.
Забезпечений постійний моніторинг стану атмосферного повітря, водопостачання, очистки стічних вод. Чимало зроблено владою та освітянами щодо покращання умов навчання і виховання дітей, зміцнюється матеріально-технічна база місцевої лікарні. Проте із запланованих 53 заходів виконано повністю — 13, частково — 17, не виконано взагалі — 23.
Через неконтрольовані скиди нечистот з боку мешканців міста та району забруднені місцеві річки, не систематично проводиться дезінфекція громадських колодязів. Ситуація значно ускладнюється тим, що повноваження державного санітарного відомства дуже обмежені чинним законодавством України, перевірки суб’єктів господарювання можливі лише раз у 3-5 років, регіональна служба позбавлена самостійності у прийнятті рішень, втрачені оперативність і актуальність у її діяльності.
Рішенням виконкому затверджено заходи на 2013-2014 роки щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення на території міста, виконання яких буде аналізуватися двічі на рік.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК