На балкони — як на свято

На балкони — як на свято

ВЛАДА СПРОМОГЛАСЯ ЗНАЙТИ КОШТИ І ВІДНОВИТИ БАЛКОНИ, ЯКІ ВПАЛИ ДВАДЦЯТЬ РОКІВ ТОМУ
Є такий жарт, що на ображених балкони падають. А от у сумнозвісному будинку по вулиці Соборності,68, що знаходиться у мікрорайоні «Світанок», балкони «посипалися» не від образ, а від «огріхів» у будівництві та від старості. Ця п’ятиповерхівка — серед найстаріших житлових будинків Новограда, торік їй виповнилося півстоліття. Що таке вийти на балкон цього будинку — більшість мешканців забули ще з 1989 року. А у людей, котрі першими зверталися до влади з проханням вирішити проблему, вже виросли діти й одружилися онуки.
У мешканки Галини Григорівни Осадчук за цей час з’явився навіть страх висоти. На свій балкон вона не виходила вже більше двадцяти років, а коли цього тижня — у середу, 14 серпня — будівельники закінчили роботи з відновлення балконів, жінка разом з усіма не могла в це повірити і була надзвичайно щаслива.

— А я чомусь одразу повірила цій владі, коли вона взялася нам допомагати, — говорить її донька Олена Григорівна. — Ми дуже довго чекали цієї події, багато хто давно вже зневірився. Хоч ми і не сиділи, склавши руки, — свого часу зверталися по допомогу до фонду підтримки муніципальних ініціатив ПРООН. Але через те, що частину балконів із внутрішньої сторони будинку зробили декілька років тому, — співфінансувати наш проект ПРООнівці не взялися, бо користь від нього мали отримати мешканці не всього будинку чи громади, а лише частина. Попередня влада так і не знайшла коштів у місцевому бюджеті на відновлення балконів.
— Ще на виборах міський голова Володимир Загривий пообіцяв людям вирішити проблему, і сьогодні ми вже бачимо результат, — розповів перший заступник мера Микола УСЕНКО. — Хочу висловити подяку будівельникам ТОВ «Приватний дім» з міста Києва та їхньому керівнику Івану Хильку. До речі, він — наш земляк, випускник ЗОШ №2 та колишнього СПТУ №7, який, попри проблеми з фінансуванням, виконав зі своєю організацією непросту роботу. На це з міського бюджету витрачено 257 тисяч гривень, хоч кошторисно-проектна документація коштувала 429 тисяч. Але підрядники внесли зміни у проект і таким чином вдалося зекономити кошти. Зокрема, людям не довелося у це вкладати свої гроші.
Розпочалися роботи ще минулого року, але з настанням холодів реконструкцію балконів призупинили. Велика кількість опадів, довга зима і не доведена до кінця робота внесла неприємні корективи — деяким мешканцям довелося терпіти незручності, а подекуди — ще й робити ремонти у квартирах, бо туди з незавершених балконних піддонів стікала вода. Втім, труднощі пережили, епопея з балконами завершилася, і сьогодні усі мешканці будинку висловлюють теплі слова вдячності на адресу керівництва міста. Влада, у свою чергу, вітає «новоселів» балконів і бажає зберігати їх у належному стані, не влаштовуючи тут «курників», адже поруч проходить центральна дорога. Утеплювати ж балкони радять за єдиним проектом, затвердженим у відділі архітектури.
Будівельники з ТОВ «Приватний дім» сьогодні працюють ще над одним місцевим проектом-довгобудом. Йдеться про будівництво пішохідного мосту через Случ у мікрорайоні «Смолка». Спорудження мосту було призупинено через відсутність коштів, але представники влади переконують, що впродовж місяця міст добудують і введуть в експлуатацію.
Юлія КЛИМЧУК