Унікальна колекція значків зацікавила людей від Новограда… до Америки

Унікальна колекція значків зацікавила людей від Новограда… до Америки

Зустріла днями Віктора Ваховського, котрий на «Лесині джерела» презентував загалу власну колекцію значків. (У «Звягелі» йшлося про це у №31 (83) від 2 серпня 2013 року). «Тільки, Юліє, у мене не 8 тисяч значків, як ви написали, а… 14 тисяч!, — усміхнувся колекціонер. — Просто лише вісім тисяч я встиг підготувати до виставки і навісити на планшети». Гадаю, це важливе уточнення, отже, я не могла не виправити допущену мною у статті кількатисячну «неточність». Цікаво й те, що, як розповів Віктор Станіславович, виставка викликала жвавий інтерес городян та гостей міста.
Чимало відвідувачів прийшли у молодіжний центр, аби побачити колекцію. Окремі відвідувачі поспішили поповнити її власними значками. Таким чином у колекції з’явилися значки від депутатів з офіційних делегацій Білорусії та Росії, перший у колекції значок, що світиться. А один американець зі штату Мінесотта настільки був вражений значками на тему авіації (він і сам колекціонує усе, що пов’язано з авіаційною галуззю), що не міг насолодитися побаченим і довго передивлявся кожен експонат колекції. Зрештою, Віктор Ваховський не втримався і подарував йому декілька значків. Іноземець, у свою чергу, пообіцяв поповнити колекцію американськими значками. У Америку, до речі, він повіз багато фотографій з виставки і ще — значок із радянським мультиплікаційним героєм Чебурашкою — презент для доньки, яка дуже любить «вуханя».
«Загалом для мене головне, що я цим колекціонуванням не лише власну цікавість вгамовую, а й привертаю увагу дітей та молоді, відволікаю їх від вулиці», — підсумував нашу розмову колекціонер.
Все-таки було б непогано, щоб Новоград став першим в Україні містом, де відкрито Музей значків. Втім, жодних пропозицій від влади чи меценатів досі не надійшло. Хоча одна лише частина колекції значків, що присвячена подіям, історії та особистостям Житомирщини, — вже привід замислитися над тим, як не втратити історію краю у такому оригінальному і незвичному амплуа.
Юлія КЛИМЧУК