Нова збірка — «Новоград-Волинський. Вулиці міста»

Нова збірка — «Новоград-Волинський. Вулиці міста»

23 серпня у малій залі міського Палацу культури відбулася презентація топонімічного довідника «Новоград-Волинський. Вулиці міста». Керівник редакційної групи видання — місцевий краєзнавець, член Всеукраїнської Спілки краєзнавців Ліна Наумець — розповіла, як тривала робота над книжкою, яка є другою після «Історії Звягеля-Новограда-Волинського», і в планах — ще одне, третє подібне видання. За її словами, особливість довідника полягає в тому, що автори дослідили історію кожного з мікрорайонів міста, зібрали відомості про топонімічні об’єкти сучасного міста станом на 15 лютого 2012 р. Довідник ілюстрований фотознімками, картами і схемами. Суттєвим доповненням є додатки, в яких подано покажчик персоналій та топонімічний покажчик із вказівкою попередніх назв вулиць («дзеркальний» покажчик).
Перед присутніми у залі виступив ініціатор створення видання — міський голова Володимир Загривий, який наголосив, що стратегічним завданням влади є збереження історичної пам’яті про місто, його мешканців, славні традиції і досягнення, розвиток самоврядування. А дорожньою картою у реалізації цього завдання є створення музеїв галузей, підприємств, установ нашого міста. Нам є чим пишатися. Місто, кожна його вулиця, кожний провулок — це історія, літопис зародження, розвитку нашого спочатку Звягеля, а згодом — Нового града на Волині. Міський голова привітав усіх присутніх із святом Державного Прапора та Днем незалежності України, висловив слова щирої вдячності авторам топонімічного довідника за любов до рідного міста, бажання прислужитися його громаді та долучитися до збереження їх історичної спадщини.
Кожен із п’яти авторів довідника коротко познайомив присутніх із особливостями топоніміки мікрорайонів міста, які за 2 роки роботи вже по-справжньому стали «своїми». Про історію центральної частини міста розповів Віктор Ваховський — голова міської Асоціації краєзнавців, за словами якого, працював над цим розділом півжиття, адже район — найстаріший, вулиці змінювали не тільки свої назви, а й напрямки.
Довідник прислужиться як найширшому колу користувачів — від учнів шкіл до викладачів та тих, хто цікавиться історією і сьогоденням Новограда-Волинського. Бажаючі зможуть придбати книгу, коли буде надруковано весь її тираж. Електронний варіант видання розміщено на офіційному сайті міста у рубриці «Історія міста».
Редакційна група висловлює вдячність В.Іконнікову, М.Наумцю, А.Марчук, В.Дідковському, А.Верхоланцеву — за допомогу у збиранні краєзнавчих матеріалів; В.Гольшейдеру, В.Тонкоштану — за надані фотосвітлини; І.Боремському — за зроблені фото міста протягом 2012-2013 років; В.Карасюку, І.Саулевичу — водіям міської ради.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради