Новоград-волинські діти підкорили Болгарію

Новоград-волинські діти підкорили Болгарію

Колектив Палацу дітей та молоді розійшовся не на жарт — скрізь, куди не їдуть їхні колективи, то повертаються «на лаврах». Це й не дивно, бо діти тут займаються творчі і креативні, а разом із завзятими ентузіастами-викладачами, які спрямовують таланти у потрібне русло, легше йти до перемог.
Галина Кучинська — керівник колоритного дитячого фольклорного ансамблю «Мальва», прийшла до нас у редакцію із радісною новиною. Нещодавно вона з вихованцями повернулася з Болгарії, здобувши третє місце на 10-му міжнародному фестивалі «Слов’янський венець». Їздили не самі — разом із Театром мініатюр «Фрейя», що також діє у Палаці дітей та молоді, під керівництвом Олени Маркович. Третє місце обидва колективи поділили між собою, додому повернулися щасливі і з не однією «валізою» вражень.

— Саме Олена Едуардівна запропонувала нам поїхати на фестиваль у Болгарію, — поділилася Галина Кучинська. — Торік її Театр мініатюр «Фрейя» здобув на фестивалі перше місце у театральному жанрі. Їдучи за кордон зі своїм колективом вперше, ми не розраховували на такий високий результат! Очевидно, позначилося те, що працювали разом із «Фреєю» багато і взяли участь у шести номінаціях. Загалом на фестивалі були представлені різні жанри: вокальне мистецтво, хореографія, інструментальний, оригінальний, театральний та декоративно-ужитковий жанри. «Мальва» представила на суд журі народну пісню і одразу прийшлася до вподоби, бо була «не форматом», ще й тому, що співали акапела.
Десять днів перебували новоград-волинські діти у Болгарії. Поїхали за батьківські кошти, котрі виступили не лише спонсорами, а й у якості групи підтримки, вирушивши за кордон із дітьми. Разом із ними хвилювалися під час виступу, підтримували морально ще кілька днів, поки оголосили результати. Проживали у готелі «Альбатрос», у містечку Кранєво. Усіх вразила гостинність болгар та велика кількість аніматорів, котрі працювали скрізь: у басейні, на морі, на сцені, проводили конкурси, ігри, естафети, дискотеки , розважаючи одночасно майже 1200 дітей з 9 країн.
— Сподобалася поїздка тим, що познайомилися з людьми з різних куточків світу. З України, нам здалося, було найбільше конкурсантів, — розповіла учасниця ансамблю Людмила Приймак.
— Дуже сильні виконавці, з яскравими номерами, костюмами, високим рівнем, — поділився Сашко Кучинський. — Тим паче приємно, що нас відзначили!
Відзначили і помітили їх цього літа не лише у Болгарії. Літо виявилося насиченим, як ніколи, — говорять «мальвівці».
— Одна з останніх наших поїздок — у Пирогово, у Національний музей архітектури і побуту під відкритим небом, — говорить Галина Оксентіївна. — Нас запрошували туди ще з грудня, але через несприятливі погодні умови — тоді були сильні снігові замети — довелося скасувати поїздку. Взяли участь у святкуванні Маковія — на свято приїхали колективи з усієї України. Ми показували обрядове дійство «Вулиця», одним з основних моментів у якому є посвята у дівоцтво, як це робили наші предки. Окрім виступів, для нас провели незабутні екскурсії. Ми вдячні батькам та усім нашим меценатам, котрі допомогли організувати поїздку!
— Стільки цікавого з життя наших предків ми не бачили ще ніколи! — захоплено розповідає Мирослава Остаповець. — Побачили, як жили бідні і багаті українці, чим користувалися у побуті, які хати у них були. Ночували у Голосіївському монастирі. Там дуже суворі правила, особлива духовна атмосфера. Були на екскурсіях Хрещатиком, побачили визначні місця столиці. Вразила велика кількість акторів оригінальних жанрів у центрі столиці — жонглери, танцюристи, музиканти тощо.
На моє запитання, що ж приваблює сучасних дітей і підлітків у народній творчості, яку вони вивчають і популяризують у ансамблі «Мальва» разом зі своїм керівником, вони відповіли просто і щиро: «Сучасне швидко минає, постійно змінюється, а народне завжди цінуватиметься, бо це — наша історія».
Наступного року «Мальва» відзначатиме десятирічний ювілей. Спеціально до цього колектив готує велику програму, де представить багато відомих і не відомих давніх українських обрядів.
Інший колектив-переможець — Театр мініатюр «Фрейя» вже запросили на фестиваль до Вірменії, що проходитиме у Єревані, та на столичний Православний фестиваль дитячої та юнацької творчості. А наприкінці вересня колектив візьме участь у обласному фестивалі лялькових театрів у Житомирі.
Юлія КЛИМЧУК