БУДЬТЕ ОБАЧЛИВІ — НАСТАЄ ГРИБНА ПОРА

Гриби завжди поєднуються з почуттям задоволення та небезпеки — з’ївши їх, можна отримати гастрономічну насолоду або отруїтися. Саме цей ореол непередбачуваності та підступності оповиває гриби мільйони років, адже грибне царство — одне з найдавніших. Ще давньогрецькі і давньоримські письменники та історики повідомляли про численні смертельні отруєння грибами. Саме через них розпрощались зі світом такі титуловані жертви — французький король Карл VI, папа римський Климентій VII, римський імператор Клавдій та багато інших.
Гриби, відомо, бувають не лише їстівні, а й отруйні. В Україні зустрічаються близько 80 видів потенційно небезпечних для здоровя грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя, отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло (наприклад, блідої поганки, павутинника) може привести до отруєння із смертельними наслідками декількох людей.
На жаль, кожний рік відзначається отруєннями грибами. В поточному році вже зареєстровано чотири випадки отруєнь дикорослими грибами серед дорослих.
Аналіз випадків отруєнь грибами в нашому районі свідчить про їх курйозність.
Виявляється, потерпілі нехтували елементарними правилами щодо грибів — печериці вживали безпосередньо на місці збору, готували із лисичок шашлик, консервовані в домашніх умовах опеньки зберігали понад три роки, готували страви із заморожених 6 місяців потому опеньок.
При зборі грибів та приготуванні страв із них, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно дотримуватись основних правил. Тоді ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь.

  1. Збирати в лісі тільки їстівні гриби.

  2. Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підставі ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.

  3. Якщо ви збираєте печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отруйної блідної поганки, схожої за зовнішнім виглядом на печериці, пластинки білого кольору.

  4. Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві, зіпсовані.

  5. Не збирайте гриби, навіть свідомо, їстівні, у міських парках, скверах, дворах, вздовж автомобільних і залізничних доріг.

  6. Дотримуйтесь правил кулінарної обробки (2-х разове відварювання із наступним смаженням).


Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу. Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби, потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізають, гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки, мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом.
Гриби повинні бути в день збору піддані кулінарній обробці. Пам’ятайте: якщо маєте справу з грибами, то будьте обачливі.
С.ВЛАСЮК,
зав. відділенням гігієни харчування Новоград-Волинської рай СЕС,
Ю.ЦИМБАЛЮК,
начальник Нов.Волинського РУГУ МНС України
в Житомирський обл.