Здай пожежну декларацію і ставай приватним підприємцем

Шановні суб’єкти господарювання! З 1 липня 2013 року введений в дію Кодекс Цивільного захисту України, який підписаний Президентом України 2 жовтня 2012 року за №5403-VI із змінами, внесеними, згідно із Законами №224-VII від 14.05.2013 №353-VII від 20.06.2013 р.
Відповідно до ст.57 цього Кодексу, початок роботи новоутворених підприємств, початок використання суб’єктом господарювання об’єктів нерухомості (будівель, споруд, приміщень або їх частин) здійснюється суб’єктом господарювання на підставі поданої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, а для суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику — також за наявності позитивного висновку за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об’єкта чи приміщення (далі — оцінка протипожежного стану).
Оцінка протипожежного стану проводиться суб’єктом господарювання, який одержав відповідну ліцензію.
Висновок за результатами оцінки протипожежного стану оформляється та надається суб’єктом господарювання, який проводив оцінку протипожежного стану.
Позитивний висновок за результатами оцінки протипожежного стану надається до початку роботи новоутворених підприємств, до початку використання суб’єктом господарювання об’єктів нерухомості, за відсутності фактів порушення правил пожежної безпеки та діє до реєстрації декларації.
Декларація подається суб’єктом господарювання до державного адміністратора або центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки (дозвільного органу).
Декларація реєструється дозвільним органом на безоплатній основі протягом десяти робочих днів із дня її надходження.
Якщо декларацію подано чи оформлено з порушенням установлених вимог, то дозвільний орган відмовляє в реєстрації декларації та повертає її суб’єкту господарювання для доопрацювання.
Декларація не подається:

  1. на використання торговельних місць, кіосків та контейнерів, якщо їх розміщено на ринку відповідно до схеми, погодженої з органом державного пожежного нагляду;

  2. орендарем об’єкту нерухомості (особою, яка використовує об’єкт нерухомості за цивільно-правовим договором, що не передбачає перехід права власності на цей об’єкт) за умови, що декларацію на об’єкт нерухомості зареєстровано власником;

  3. на використання об’єктів, що в установленому законодавством порядку приймаються в експлуатацію після завершення будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.


Суб’єкт господарювання набуває право вчиняти дії щодо провадження господарської діяльності на початок роботи новоутворених підприємств, початок використання суб’єктом господарювання об’єктів неру­хомості (будівель, споруд, при­міщень або їх частин) з дня реєстрації декларації відпо­відним дозвільним органом.
Тому на підставі вищевикладеного Державний нагляд України у сфері пожежної та техногенної безпеки повідомляє, що суб’єкти господарювання, які розпочали роботу новоутворених підприємств, почали використання об’єктів нерухомості (будівель, споруд, приміщень або їх частин) без зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, або подали не достовірні дані, зазначені у поданій декларації, несуть передбачену законом відповідальність.
Відповідно до ст.175 частини 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, початок роботи новоутворених підприємств, або початок використання суб’єктом господарювання об’єктів нерухомості без зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкту господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, для яких подання такої декларації є обов’язковим, тягне за собою накладення штрафу на громадян — суб’єктів підприємницької діяльності і посадових осіб — від сорока до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Я.КОВАЛЬСЬКИЙ, головний державний інспектор з нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки у Новоград-Волинському районі