Загубили трудову книжку, а пенсія не за горами? Вихід є!

Добрий день, редакція газети «Звягель»! У цьому році я маю виходити на пенсію, але загубила трудову книжку. Який вихід із даної ситуації? Яким чином я зможу підтвердити свій стаж?
Тетяна К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Відповідно до статті 48 Кодексу законів про працю України, основним документом, що підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка.
У випадку її втрати слід керуватись Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення України від 29 липня 1993 р.
№ 58 та Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. №637.
ПОРЯДОК ВИДАЧІ ДУБЛІКАТА ТРУДОВОЇ КНИЖКИ ЗА ОСТАННІМ МІСЦЕМ РОБОТИ
Згідно з положеннями Інструкції №58, у разі втрати трудової книжки після звільнення, працівник має право заявити про це роботодавцю за місцем останньої роботи. Не пізніше, ніж через 15 днів після подання заяви, а в разі виникнення ускладнень — в інші строки, роботодавець за місцем останньої роботи видає колишньому працівнику нову трудову книжку з надписом «Дублікат» у правому верхньому куті першої сторінки. У графу 3 розділу «Відомості про роботу» такої трудової книжки вноситься на початку запис про загальний стаж роботи (сумарно) із зазначенням загальної кількості років, місяців, днів роботи.
Якщо працівник надасть відповідні документи, що підтверджують його роботу в минулому на інших підприємствах (а це можуть бути витяги з наказів або копії наказів про прийняття та звільнення з роботи, копії особових карток, документи з особових справ), то після запису про загальний стаж роботи роботодавець за останнім місцем роботи вносить також дані про трудовий стаж за окремими періодами роботи без зазначення номерів записів.
Як підстава внесення запису зазначається найменування, дата і номер документа, на підставі якого проведено відповідні записи у дублікаті. Документи, що підтверджують стаж роботи, повертаються їх власнику.
Роботодавець зобов’язаний сприяти працівникові в одержанні документів, які підтверджують стаж його роботи, що передував влаштуванню на це підприємство.
ПІДТВЕРДЖЕННЯ СТАЖУ РОБОТИ ЗА ВІДСУТНОСТІ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ
За відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли у трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.
У разі відсутності вищезазначених документів для підтвердження трудового стажу приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються періоди роботи лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.
Час роботи осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, заснованою на приватній власності та винятково на їхній праці, за період до 1 травня 1993 р., а також час роботи осіб, які займаються веденням особистого селянського господарства, зараховується до трудового стажу за наявності довідки Пенсійного фонду України про сплату страхових внесків.
Для підтвердження військової служби, служби цивільного захисту, служби в органах державної безпеки, розвідувальних органах, Держспецзв’язку приймаються:

  • військові квитки;

  • довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міноборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, ДПтС, ДСНС;

  • довідки архівних і військово-лікувальних установ.


Для підтвердження служби в органах внутрішніх справ приймаються довідки, які видаються в порядку, що визначається МВС.
Час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.
Тривалість тимчасової непрацездатності, яка розпочалася в період роботи, встановлюється на підставі довідок, виданих за місцем цієї роботи.
Час догляду за інвалідом I групи, дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, встановлюється на підставі:

  • акта обстеження фактичних обставин здійснення догляду;

  • документів, що засвідчують перебування на інвалідності (для інвалідів I групи і дітей-інвалідів) і вік (для престарілих і дітей-інвалідів).


Час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми встановлюється на підставі:

  • свідоцтва про народження дитини або паспорта (у разі смерті дитини — свідоцтва про смерть);

  • документів про те, що до досягнення дитиною 3-річного віку, мати не працювала.


Документами, які підтверджують те, що до досягнення дитиною 3-річного віку мати не працювала, і те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один із батьків не працював, є:

  • виписка із трудової ­книжки;

  • відомості про відсутність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців інформації про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, отримані в порядку взаємного обміну інформацією;

  • інформація із системи персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України.


Час утримання під вартою, час відбування покарання в місцях позбавлення волі та час перебування в засланні й на примусовому лікуванні підтверджується довідками органів внутрішніх справ і зараховується до трудового стажу за наявності документів про реабілітацію (довідки суду, органів прокуратури чи досудового розслідування про закриття кримінального провадження або довідки суду про ухвалення виправдувального вироку).
Робота в’язнів підтверджується довідкою органів внутрішніх справ і довідкою про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України.
Період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, виданими командирами (начальниками) військових частин, військово-навчальних (навчальних) закладів, підприємств, установ і організацій у порядку, що визначається Міноборони.
При цьому для дружин військовослужбовців, звільнених із дійсної військової служби до 1 січня 1990 р., період проживання з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, які видаються військовими комісаріатами.
Про підтвердження трудового стажу показаннями свідків, особливості підтвердження трудового стажу окремих категорій працівників, правила підтвердження трудового стажу читайте у наступному номері.