Подарунок Романівці до Дня села — концерт… вперше за 11 років

Подарунок Романівці до Дня села — концерт… вперше за 11 років

«Село моє, для мене ти єдине, криниця чиста з саду вигляда, хатина біла, сонях біля тину — така моя ти батьківська земля!» Такими словами 21 вересня, у суботу, на Різдво Пресвятої Богородиці, у мальовничій Старій Романівці розпочалося святкування Дня села, якому виповнилося 330 років.
Святкування пройшло під гаслом «Квітуй моє рідне село, у пісні калиновій розцвітай». У сільському Будинку культури зібралися місцеві жителі та гості від старого до малого, щоб подивитися святковий концерт, який відбувся тут вперше за останні 11 років! Як виконавці, так і глядачі відчували легке хвилювання — адже вже призабули, коли востаннє у цих стінах лунала пісня. Ініціаторами святкування стали директор БК О.І.Брацюк та художній керівник Олександр Тимощук. Вони нещодавно приступили до виконання своїх обов’язків, але впевнено вирішили, що подібні концерти у Романівці тепер проходитимуть значно частіше.
Приємно, що серед святкового одягу місцевих артистів переважав — національний. У вишиванках були представники усіх поколінь, а концертна програма тривала близько двох годин. Аматорський колектив романівського Будинку культури наситив програму своїми співами так, що глядачі ніби проживали кожну пісню і проносили її через серце. А найбільше оплесків та посмішок отримала пісня «Лісапед» по-романівськи.
«Я вже не маю здоров’я, але коли мені запропонували приєднатися до виконання пісень, то я з радістю погодилася, адже понад усе люблю співати. Концертом залишилася задоволена», — розповіла одна з учасниць співочого колективу, пенсіонерка Р.І.Сарган.
Долучилася до виконання пісень і романівська молодь: В.Феськова, С.Кулявець на чолі з художнім керівником О.Тимощуком. Вони з великим ентузіазмом співали, даючи зрозуміти, що у рідному селі є кому продовжувати цю справу. Особливо тепло зустрічали наймолодших артистів, «на ура» сприймали глядачі гуморески.
У концертній програмі нікого не обминули увагою. Згадали довгожителів села, ветеранів, наймолодшого мешканця, багатодітні сім’ї (їх у Романівці — 16), матерів-героїнь. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять односельчан, які здобували перемогу у ВВВ. Також пом’янули односельчанку та колишню солістку хору, котра відійшла у вічність, — В.Давидову. На концерті пролунала її улюблена пісня «Про калину», автором якої є поет Юрій Ковальський.
Голова сільської ради Н.Ф.Залевська та директор Будинку культури О.І.Брацюк організували для своїх односельчан святковий фуршет. Свято закінчувалось, та людям не хотілося розходитись по домівках, адже позитивні емоції переповнювали кожного.
«Цей концерт зроблено власними силами. Я вже 25 років тут працюю, а подібне організовано вперше. Хотілося б ще, щоб молодь більше брала участь у таких дійствах», — поділилася враженнями місцевий лікар Р.З.Салюк.
Дійсно, у Старій Романівці у такому форматі День села відбувся вперше. Саме це зініціювало всю громаду зібратися, поспілкуватися, відпочити. Саме у цей день життєва стежина привела кожного до рідного села, до отчого дому. Хочеться вірити, що проведення такого свята стане доброю традицією й надалі.
Людмила ПЕТРУК, студентка 5 курсу факультету журналістики ЛНУ ім.І.Франка
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА