Пільговики платять за проїзд. Міський голова відкрито заявив про свою незгоду з рішенням обласної ради

Пільговики платять за проїзд. Міський голова відкрито заявив про свою незгоду з рішенням обласної ради

Міський голова Володимир Загривий вийшов зі складу Житомирського відділення Асоціації міст України та зі складу координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Житомирської обласної ради. У такий спосіб очільник Новограда-Волинського висловив протест проти недавнього рішення облради щодо перерозподілу державної субвенції на транспортні перевезення на користь обласного центру.
19 вересня на засіданні сесії обласної ради було ухва­лено рішення, відповідно до якого державну субвенцію, призначену транспортним підприємствам всієї області як компенсацію за перевезення пільговиків, перерозподілили на користь лише одного міста Житомира. Таким чином Новоград-Волинський у цьому році недоотримає із держбюджету попередньо заплановані 1,1 млн.грн. Враховуючи, що заборгованість перед міським перевізником вже й так сягнула понад 800 тисяч грн., влада Новограда-Волинського й керівництво транспортного підприємства неабияк розраховували на ці кошти.
Коли ж стало відомо, що обл­рада позбавила Новоград-Волинський (власне, як і інші міста області) субвенційних коштів, транспортне підприємство, яке обслуговує міські автобусні маршрути, заявило про скасування «пільгових» автобусів, аби недопустити повної зупинки пасажирських перевезень. Вимушене рішення транспортників набрало чинності з понеділка, 23 вересня.
Водночас право на безкоштовний проїзд на міських автобусних маршрутах загального користування збереглося за представниками найбільш соціально незахищених верств населення. Сюди увійшли діти з багатодітних сімей; діти-сироти, діти до 7 років; інваліди дитинства; інваліди І групи та (при потребі) особа, яка супроводжує інваліда І групи (не більше одного супроводжуючого); інваліди війни та інваліди армії; інваліди по зору (І і ІІ група); інваліди-ліквідатори аварії на ЧАЕС. Варто також мати на увазі, що ксерокопії відповідних посвідчень права на безкоштовний проїзд не дають.
Нині триває листування й інформаційна війна. Володимир Загривий закликав голову Житомирської обласної ради Йосипа Запаловського «проявити мужність, високу громадянську відповідальність і не підписати це ганебне рішення». Лист із проханням недопустити ігнорування інтересів територіальних громад від імені місцевих ветеранських організацій було надіслано на ім’я Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради України.
Міська влада Новограда-Волинського запевняє, що не збирається, склавши руки, спостерігати, як місто позбавляють державних коштів, обіцяючи вжити всі можливі заходи, щоб змінити ситуацію. Втім, чим закінчиться це протистояння, — наразі важко спрогнозувати.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА