Звернення до водіїв та поради Державтоінспекції під час несприятливих погодних умов

У зв'язку з несприятливими погодними умовами, Державтоінспекція звертається до водіїв з проханням бути максимально уважними та обережними під час руху в несприятливих погодних умовах, неухильно дотримуватися швидкісного режиму, безпечної дистанції та правил маневрування.
Кілька порад щодо керування автомобілем під час дощу:

  • Будьте особливо обережними на дорозі у перші години після початку дощу. На проїжджій частині завжди є пил, пісок, залишки паливо-мастильних сумішей, що, намокнувши, перетворюються на непомітний шар бруду. Між поверхнею шосе і шинами цей бруд — як мастило. Тому потрібно одразу ж, але дуже плавно, знижувати швидкість і утриматися від різких маневрів і гальмувань. Через деякий час сильний дощ змиє бруд, і рух стане відносно безпечним.

  • Якщо вам потрібно зупинитися, то починайте гальмувати плавно і набагато раніше. Такі дії дозволять водієві, який їде за вами, побачити, що ви збираєтеся зупинитися, і теж скинути швидкість.

  • Намагайтеся об'їжджати великі калюжі. Пам'ятайте, що в них можуть бути відкриті каналізаційні люки, велика вибоїна, каміння або в'язкий бруд.

  • Не проїжджайте калюжі на великій швидкості — зробивши це, ви можете залити запалювання.

  • У дощ необхідно пересуватися з увімкненими фарами. Але пам'ятайте, що дальнє світло для цих цілей не підійде — воно буде відбиватися від крапель дощу і сліпити вас. У дощ використовуйте протитуманні фари.

  • Якщо дощ настільки сильний, що ви втрачаєте з поля зору авто, що їде попереду, то зупиніться і перечекайте зливу. Обов’язково увімкніть аварійну сигналізацію.

  • У дощ краще триматися подалі від автобусів і вантажівок. З-під їх великих коліс у дощову погоду зазвичай летить багато бруду, який, потрапивши на лобове скло, може повністю позбавити вас видимості.

  • Дощ знижує видимість, тому будьте гранично уважні. У таких же несприятливих умовах перебувають і інші водії, а пішоходи, забувши про обережність, перебігають через дорогу в найнесподіваніших місцях, щоб швидше де-небудь сховатися від дощу.


С.ДМИТЕРЧУК, начальник ВДАІ Новоград-Волинського МВ, майор міліції