Чупакабра у Новограді?

Чупакабра у Новограді?

Раїса Павлівна Корнійчук прийшла до нас у редакцію у звичайний буденний день. Із торбинкою, в якій почала щось шукати, коли я запитала про мету візиту. «Хочу, щоб ви подивилися і допомогли з’ясувати, що це таке. Ми знайшли це між стелями, коли робили ремонт. Може, це чупакабра?», — сказала жінка і витягнула «щось», розклавши на підлозі.
Усі, хто був на той час у кабінеті, відскочили — хоч це «щось» і було трухлявим скелетом якоїсь тварини. Видовище, погодьтеся, несподіване і малоприємне. «На куницю не схоже, а що це таке — дуже хочеться знати», — допитлива Раїса Павлівна залишила нам нерозпізнаний «експонат» і пішла.
Із незвичайною торбинкою ми із фотокореспондентом поїхали у районну державну лікарню ветмедицини, дізнатися думку фахівців. У ветлікарні нас із порогу запитали, чи не чіпали ми знахідку руками, щоб, не дай Боже, нас не довелося щеплювати проти сказу. На наше щастя, вже за мить з’ясувалося, що це нам не загрожує через давність скелету — йому від трьох до п’яти років. До того ж, ніякій чупакабрі він не належить.
— А ви не запитували у жінки, як давно у неї коти пропадали? — оглянувши скелет, поцікавився завідувач відділом незаразних хвороб тварин Андрій Миколайович МАЛЕЦЬКИЙ. — Це — звичайний кіт, який, очевидно, заліз погрітися між стелями, а вилізти не зміг. До того ж, він був травмований, бо є пошкодження черепних кісток. А чупакабра в Україні — то вигадки, жодного випадку не зареєстровано. Тварини, про які останнім часом часто говорять у ЗМІ, — це гібриди.
У ветлікарні розповіли, що рік тому лісівники принесли незрозумілого звіра — виявилося, що то був гібрид лисиці із собакою. «Нас набагато більше хвилюють випадки сказу і профілактика від нього. Ось чому слід приділяти увагу», — говорять фахівці.
Як розповів начальник ра-йонного управління ветмедицини Олександр Сергійович КОВАЛЬ, з початку року на Новоград-Волинщині вже зафіксовано 5 випадків сказу серед тварин. Останній випадок зареєстрований 30 серпня. Господарі принесли хворого кота, який був агресивним і на той час вже вкусив трьох людей, у тому числі — дитину. Під час огляду у лікарні тварина померла, а за дві години дослідження головного мозку у житомирській лабораторії засвідчили причину смерті — сказ. Довелося на два місяці оголосити карантин на Наливній станції, звідки привезли кота. Також — щепити від сказу усіх тварин, сімох людей, котрі контактували зі скаженою твариною, та лікаря, який здійснював огляд.
— Сьогодні є наказ, відповідно до якого заборонено огляд тварин, якщо вони не мають щеплень від сказу, особливо — котів і собак, — розповів керівник управління. — «Підозрілі» тварини мають ураження нервової системи, стають агресивними, зі слинотечею. Хотілося би нагадати людям, що сказ — це вірусне захворювання, смертність від якого — стовідсоткова. Єдине, що може врятувати, — вакцина.
Фахівці обурюються тим, що люди часто відмовляються робити тваринам щеплення від сказу. Тим паче, що держава на це виділяє кошти, вакцини — безкоштовні, а спеціалісти їздять по району. Із вакцинами для людей — ситуація гірша, особливо у місті, порівняно із районом. Курс лікування складає три місяці і потребує 6 вакцин на одну людину, а на сьогодні, зауважив Олександр Коваль, у лікаря-рабіолога залишилося 32 вакцини. Чи вистачить цієї кількості — невідомо, усе залежатиме від ситуації. На початку року, через перебої із фінансуванням, людям вже доводилося купувати вакцину проти сказу за свої гроші.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА