У Пилиповичах на пішохідному переході на смерть збили вагітну жінку і її матір

У Пилиповичах на пішохідному переході на смерть збили вагітну жінку і її матір

ГРОМАДА СЕЛА ВСЕРЙОЗ ЗАЯВЛЯЄ ПРО НАМІРИ ПЕРЕКРИТИ ТРАСУ «КИЇВ-ЧОП», ЯКЩО ЇЇ НЕ ЗРОБЛЯТЬ БЕЗПЕЧНІШОЮ
За інформацією Інтернет-порталу «Житомир-інфо» із посиланням на прес-службу УДАІ УМВС України у Житомирській області, наїзд скоїв автомобіль «Пежо», яким кермував 22-річний житель Рівненської області.
Старший інспектор Новоград-Волинського ВДАІ, капітан міліції Віктор Сайко повідомив нашому кореспонденту, що на даний час водій «Пежо» знаходиться під вартою. «На момент скоєння ДТП, візуально, він напідпитку не був. Але було взято аналіз крові на вміст алкоголю. Висновків поки що немає», — зауважив працівник ДАІ. Якщо водія визнають винним, то йому може загрожувати від 5 до 10 років ув’язнення.

Трагедія сталася близько 21 години 8 жовтня. Як вдалося з’ясувати в ході спілкування з місцевими жителями (звістка про це миттю розлетілася селом), жертвами ДТП стали дві жительки з села Ярунь — мати й донька, котрі поверталися з Житомира рейсовим автобусом «Київ-Хуст».
Кажуть, що мама супроводжувала доньку в Житомир на медичну консультацію, адже та була вагітною і мала невдовзі народити. Жінки вийшли з автобуса на зупинці й переходили трасу «Київ-Чоп» по пішохідному переходу. Нібито, на другому боці дороги, трохи поодаль, біля повороту на Ярунь, їх чекала машина, щоб відвезти додому. Але додому вони так і не потрапили. Іномарка, що рухалася в бік Корця, збила жінок і протягла понівечені тіла ще кілька десятків метрів. Страшної сили удар не залишив шансів вижити. Загиблим було 27 і 61 рік. Вдома напівсиротами залишилися двоє малолітніх дітей…
На наступний день після трагедії село перебувало в стані шоку. Заляпані кров’ю металевий відбійник і асфальт, попри намагання працівників дорожніх служб їх відмити, промовисто нагадували про вечірнє жахіття. Що спричинило ДТП, має встановити слідство. Але місцеві жителі й без висновків експертів називають одну з першопричин подібних нещасть: у межах села, обабіч траси, у темну пору доби не працюють ліхтарі (!), так дбайливо встановлені під час реконструкції дороги перед єврочемпіонатом.
«По трасі зовсім не вмикають світло! Я щоразу, як переходжу дорогу, йду й тремчу від страху», — розповідає продавщиця одного з придорожніх магазинів.
«Скільки ще має статися тут смертей, аби хоча б світло над дорогою вмикали!» — плачучи, додає жінка, в якої ця траса декілька років тому забрала малолітнього сина…
Майже всі, із ким довелося поспілкуватися, так і кажуть: «Напишіть про це у газеті! Може, до них дійде, що нам потрібно освітлення, потрібен пішохідний міст над дорогою. Тут же машини «летять», як ненормальні».
Між тим, доки ми з фотокореспондентом збирали інформацію, група дорожніх працівників копирсалася біля електрообладнання. Можливо, десь «нагорі» таки усвідомили, до яких наслідків призводить економія на електроенергії і дали вказівку відновити освітлення. Однак наступної ночі працювало лише декілька ліхтарів, а міст через Церем і територія поблизу пішохідного переходу знову були у темряві.
Як стало відомо «Звягелю» із власних джерел, доведена до відчаю постійними смертями на дорозі, громада села налаштована на рішучий крок — перекрити трасу міжнародного значення «Київ-Чоп». Говорять, що вийдуть на дорогу, викличуть «ТСН» і вимагатимуть від чиновників реальних дій. Тим більше, що ця ж автотраса, але ближче до Києва, практично в кожному селі оснащена пішохідними мостами. Отже, там знайшли можливість, а тут, чомусь, ні.
…При в’їзді до села Пилиповичі з боку Новограда ми побачили ще одне місце із явними ознаками ДТП. На асфальті виднілися чималі плями крові й мастила, поруч знаходились уламки автомобільного скла і… чоловічий черевик. Цю ситуацію у ДАІ нам не прокоментували. Лише додали, що 29 вересня, на в’їзді до села водій легкового автомобіля, житель Пилиповичів, збив односельчанина, котрий рухався на велосипеді у попутному напрямку. Потерпілий залишився живим і був доставлений до лікарні.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА