Міліція застерігає: телефонні шахраї полюють на довірливих

На Житомирщині правоохоронці фіксують активізацію телефонних шахраїв. Зловмисники користуються старою схемою — повідомляють співрозмовникам про неприємності з їх рідними та виманюють, в якості оплати за вирішення проблемних питань, чималі кошти.
«У вашого сина проблеми — він сильно побив чоловіка…» — такі слова почув 80-річний житель Коростенського району від невідомого телефонного співрозмовника. Пенсіонер ледве не втратив свідомість, та чолов’яга на тому кінці проводу заспокоїв: мовляв, все можна владнати. Не безкоштовно, звичайно ж. І старенький мерщій кинувся до крамниці, аби придбати картки поповнення рахунку, як того зажадав невідомий доброзичливець. «Ціна» питання склала 2,5 тисячі гривень.
Лише за декілька днів, коли син приїхав у гості, батько вирішив з’ясувати усі обставини. Під час досить різкої розмови він вимагав пояснень у «непутящого» сина, в яку халепу той ускочив, примусивши батька віддати останні заощадження. Ось тоді й виявилося, що пенсіонер став жертвою банального обману.
На такий же гачок ошуканців потрапила і 71-річна житомирянка. Пенсіонерка, «рятуючи» сина від наслідків нібито вчиненої ним ДТП, віддала зловмисникові 1 тисячу євро. А 49-річна жителька Ємільчинського району повірила смс-повідомленню та перерахувала 1600 гривень невідомій особі за начебто непритягнення її чоловіка, який зараз відбуває покарання у в’язниці, до відповідальності за правопорушення.
— Працівники міліції мало не щотижня фіксують випадки подібних шахрайств на території області, — коментує начальник Управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області Віктор Бугира. — Незважаючи на те, що такий спосіб ошуканства давно відомий, шахраям все ж вдається знайти нові жертви.
Затримати зловмисників можна тільки на гарячому, адже вони швидко знищують усі сліди, що вказують на їх причетність до правопорушення. Тому громадянам варто дослухатися до наступних порад:

  • по-перше, завжди у всіх справах керуватися здоровим глуздом. Якщо є хоч найменший натяк на те, що повідомлення не відповідає дійсності, — обов’язково його перевірте. Найпростіші способи — зателефонувати тому, хто нібито потрапив у біду, а також у лікарню, міліцію, інші екстрені служби — залежно від того, що вам повідомили;

  • по-друге, шахраї намагаються застати майбутню жертву зненацька, зателефонувавши у ранню пору доби та не даючи оговтатись, вимагають терміново діяти. Повідомте, що у вас зараз немає потрібної суми, намагайтеся виграти час. Розкажіть про телефонний дзвінок ще комусь із близьких та рідних. Зазвичай, уже тоді вдається зрозуміти, що ситуація нереальна, та з’ясувати місцезнаходження рідних;

  • по-третє, впевнившись, що вас намагалися обдурити, терміново повідомте про це у міліцію. Таким чином ви допоможете викрити чергового шахрая та запобігти низці інших правопорушень.


Також слід врахувати, що якщо ж подібна ситуація є реальною, то усі ваші подальші дії набувають чітких рис кримінального правопорушення, в якому ви стаєте співучасником. Адже передача коштів посадовій особі за вирішення особистих питань є ніщо інше, як хабар. У такому випадку слід повідомити правоохоронні органи та викрити нечесного посадовця. Телефон довіри УМВС України в Житомирській області: (0412) 40-74-93.
Наталя ТИМЧУК, СЗГ УМВС України в Житомирській області