Є хліб. Цукерки — на підході. Ковбаси й пиво — «на приколі»

Є хліб. Цукерки — на підході. Ковбаси й пиво — «на приколі»

20 ЖОВТНЯ — ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
У структурі промислового виробництва міста Новограда-Волинського частка харчової промисловості, станом на 1 вересня цього року, складає 17%. Ключовим підприємством галузі є ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод». Галузь формують також фабрика «Жако», яка, як завіряють у місцевій владі, готова дати першу продукцію із дня на день, м’ясокомбінат і декілька дрібних підприємців-виробників. Про стан розвитку галузі, її перспективи і проблеми — наша розмова із заступником міського голови Сергієм КОЛОТОВИМ.

— Сергію Юрійовичу, декілька років тому була інформація, що кожна десята реалізована в Житомирській області хлібина є продукцією Новоград-Волинського хлібозаводу. Як охарактеризуєте роботу цього підприємства нині?
— ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» — це на сьогодні провідне підприємство галузі харчової промисловості міста. На ньому працює майже 250 чоловік. Підприємство із року в рік нарощує обсяги промислового виробництва, має досягнення і визнання на загальнодержавному рівні. Наприклад, за 8 місяців поточного року, у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, обсяги виробництва на ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» у діючих цінах зросли на 5,8%.
Підприємство виготовляє десятки найменувань хлібобулочних виробів, які користуються попитом як у нашому місті й районі, так і сусідніх містах, районах і, навіть, областях. Крім цього, поряд із ТОВ ВО «Техна» хлібозавод є одним із найбільших платників податків до міського бюджету.
Відзначу, що такі досягнення, насамперед, стали можливими завдяки мудрості та виваженості керівника підприємства С.Ф.Портянка, який очолює раду директорів, є членом виконкому, патріотом міста.
— Із вуст представників міської влади громада міста вже не раз чула орієнтовні терміни пуску в експлуатацію кондитерської фабрики «Жако». Втім цей довгоочікуваний момент постійно відкладається. І так триває вже декілька років…
— Дійсно, потенційний інвестор вперше приїхав до Новограда-Волинського приблизно 2,5 роки тому. Саме тоді відбулася його перша зустріч із міським головою, під час якої Володимир Загривий надав інвестору особисті гарантії щодо сприяння у вирішенні проблем створення нового виробництва.
Півроку тривав процес купівлі об’єкту через Фонд держмайна. Одночасно вирішувалось питання виготовлення проектно-кошторисної документації (це зайняло більше року, що є нормальним показником для нашої країни). Трохи більше року ведеться, власне, саме будівництво. За цей час вдалося з руїни створити сучасне виробництво харчової промисловості європейського рівня. Встановлено винятково нове обладнання від провідних фірм, відремонтовано всі виробничі, побутові й адміністративні приміщення. Нове обладнання налагоджували іноземні фахівці. Все це свідчить про серйозний підхід, отже підприємство має потенційні можливості у великій кількості виготовляти й експортувати продукцію, що відповідатиме всім світовим стандартам.
Наступний етап — здача в експлуатацію. Згідно з офіційним рейтингом, розміщеним на Інтернет-сайті Міністерства економіки, Україна в рейтингу, що характеризує механізм отримання дозволів, пов’язаних із будівництвом і здачею об’єктів у експлуатацію, посідає 183 (!) місце у світі. Позаду — лише Албанія і Еритрея. Звичайно, що за таких непростих умов дуже складно говорити про конкретні терміни та швидке будівництво. Але, так чи інакше, перша черга фабрики «Жако» готова на 100%. Залишилося лише отримати дозволи на початок роботи. А це не просто. Тому спільно докладаємо всіх зусиль з метою прискорення дати офіційного відкриття першої черги. Додам, що підприємство має наміри спорудити чотири черги, планує подальше встановлення ліній, будівництво логістичних складів, рекреаційної зони для відпочинку в районі автопарку. Очікується, що в найближчій перспективі буде створено майже 200 нових робочих місць із можливістю подальшого збільшення числа працюючих.
— Нещодавно місто облетіла інформація про припинення виробництва на Новоград-Волинському м’ясокомбінаті. Невже Новоград втратив іще одного потужного виробника?
— М’ясокомбінат зупинився у вересні і більше продукцію не виготовляє. Це пов’язано з тим, що власник підприємства не бачить перспективи його подальшого розвитку і виставив об’єкт на продаж. Причини? По-перше, це підприємство специфічне, адже колись воно було всесоюзного значення з великими потужностями, які за нинішніх умов практично неможливо завантажити. Великому підприємству м’ясопереробної галузі нині важко конкурувати із дрібними виробниками, адже ті виграють за рахунок нижчої собівартості готової продукції. По-друге, м’ясокомбінат зараз втягнутий у велику кількість судових процесів, пов’язаних із періодом роботи підприємства у пільговому режимі території пріоритетного розвитку. Свого часу йому були надані певні преференції, а тепер держава вимагає частково їх повернути, що є нонсенсом у світовій практиці.
Утім, оптимізм іще за­лишається. Адже на підприємство вже приїжджали щонайменше три великих інвестори, які розглядають можливість його придбати. Поки що вони цікавляться його подальшою роботою за безпосереднім профілем.
— Зараз очевидно, що м’ясокомбінат може повторити долю пивзаводу. На сьогодні є якісь перспективи відновлення виробництва пива у Новограді-Волинському?
— Питання дуже складне. У першу чергу через те, що пивзавод уже декілька років не працює. Впевнений, якщо й не все, то майже все обладнання, що там залишилося, вже не придатне для подальшої експлуатації.
Два роки тому були люди, зацікавлені в купівлі цього об’єкту, але не вдалося домовитися із нинішнім власником щодо ціни. На мою думку, то була помилка, адже зараз вартість об’єкту ще більше знизилася.
Відзначу, що створення у місті міні-броварні, яка виготовлятиме «живе», тобто конкурентоспроможне на вітчизняному ринку, пиво, залишається серед пріоритетних напрямків роботи міської влади. Якщо знайдеться зацікавлений інвестор, то ми готові під ці цілі надати вільну земельну ділянку.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА