Прихована небезпека, або Контрафактна продукція — тихий убивця

На ринок пестицидів в Україні потрапляє величезна кількість контрафактної продукції. Під назвами найбільш відомих препаратів продають усе, що завгодно. Серед засобів захисту рослин підробляють найбільш популярні та знані бренди. Як правило, препарати продають невідомої якості та за значно нижчими цінами. На відміну від зареєстрованих пестицидів і агрохімікатів, які перед тим, як потрапляють на ринок, піддаються ретельній перевірці, нелегальні пестициди жодним чином не перевіряються та не є придатними до використання. Немає жодних гарантій, що вміст підробленого препарату відповідає тому, що написано на його етикетці, дійсність може мати шкідливі наслідки для сільськогосподарських культур, людського здоров’я й життя, а також довкілля.
Небезпека полягає в тому, що невідомі і неперевірені сполуки накопичуються у зібраному врожаї та у кінцевих продуктах споживання, які ми купуємо на ринку чи в магазині. Фальсифіковані препарати можуть містити найрізноманітніші домішки (азабензол, діоксини), які викликають онкозахворювання та вроджені каліцтва протягом багатьох поколінь.
Проте, кризові явища в економіці часто штовхають виробників сільськогосподарської продукції до «дешевих» рішень. Багато сільськогосподарських підприємств через «економію» коштів вдаються до придбання підробки під препарати «Гранстар®». Той, хто купує підробку, здогадується про те, що йому продають фальсифікат, бо він дешевий. Та чи хотів би він сам, щоб його діти і онуки споживали продукти з поля, обробленого невідомим пестицидом? Звичайно, ні. То чому йому своїх дітей та онуків шкода, а сусідських ні? Чи ж то не такі самі діти? Існує мудрий вислів: «Дешеві продукти не ви купуєте, а вони купують вас за безцінь».
Шановні виробники сільськогосподарської продукції, власники присадибних і дачних ділянок! Треба пам’ятати, що за економією у придбанні високоякісних засобів захисту рослин стоїть загроза життю та здоров’ю, як ваших працівників, так і людей, які споживають вашу продукцію. І в тому, що механізатор у господарстві не доживає до пенсії, і що здорові діти в країні — вже рідкість, і що поширюються небезпечні хвороби, може бути і частка вашої відповідальності.
Відповідно до плану спільних дій між Державною фітосанітарною інспекцією і УМВС України в Житомирській області, на території міста і району проведено перевірки суб’єктів господарювання щодо дотримання законодавства у сфері захисту рослин, а також викриття та припинення протиправних дій на ринку обігу пестицидів і агрохімікатів. У ході перевірок працівниками ДСБЕЗ Новоград-Волинського УМВС України та спеціалістами Державної фітосанітарної інспекції Житомирської області, викрито провадження такої діяльності без отримання відповідних ліцензій та торгівля фальсифікованими препаратами, які вилучені, а винні особи притягнуті до відповідальності. Такі перевірки проводитимуться і надалі.
Ті, хто виробляє і реалізує фальсифікат, займаються цинічним диким вбивством, спрямованим проти всього народу України. Хочеться, щоб, прочитавши матеріал, люди замислилися над своєю відповідальністю перед суспільством і перед майбутніми поколіннями. Будьмо господарями у своїй державі.

М.ІСКРИЖИЦЬКА, державний фітосанітарний інспектор Житомирської області