Кримінальне провадження на підставі угод

Прийняття нового Кримінального процесуального кодексу (далі КПК) України, що відповідав би сучасним демократичним стандартам, є однією із умов членства України в Раді Європи. У ньому знайшли відображення положення, раніше не відомі кримінально-процесуальному законодавству України.
Вперше передбачена можливість укладення наступних видів угод у кримінальному провадженні:

  1. угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим;

  2. угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.


Угода про примирення може бути укладена за ініціативою потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення. Домовленості стосовно угоди про примирення можуть проводитися самостійно потерпілим і підозрюваним чи обвинуваченим, захисником і представником або за допомогою іншої особи, погодженої сторонами кримінального провадження (крім слідчого, прокурора або судді).
Угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпілий, не допускається.
Укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.
У разі недосягнення згоди щодо укладення угоди факт її ініціювання і твердження, що були зроблені з метою її досягнення, не можуть розглядатися як відмова від обвинувачення або як визнання своєї винуватості.
У разі, якщо кримінальне провадження здійснюється щодо кількох осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчиненні одного або кількох кримінальних правопорушень, і згода щодо укладення угоди досягнута не з усіма підозрюваними чи обвинуваченими, угода може бути укладена з одним (кількома) з підозрюваних чи обвинувачених. Кримінальне провадження щодо особи (осіб), з якими досягнуто згоди, підлягає виділенню в окреме провадження. У разі, якщо в кримінальному провадженні беруть участь кілька потерпілих від одного кримінального правопорушення, угода може бути укладена та затверджена лише з усіма потерпілими. У разі, якщо в кримінальному провадженні беруть участь кілька потерпілих від різних кримінальних правопорушень, і згода щодо укладення угоди досягнута не з усіма потерпілими, угода може бути укладена з одним (кількома) з потерпілих. Кримінальне провадження щодо особи (осіб), яка досягла згоди, підлягає виділенню в окреме провадження.
Суд перевіряє угоду на відповідність вимогам цього Кодексу та/або закону. Суд відмовляє в затвердженні угоди, якщо:

  1. умови угоди суперечать вимогам цього Кодексу та/або закону, в тому числі допущена неправильна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке є більш тяжким, ніж те, щодо якого передбачена можливість укладення угоди;

  2. умови угоди не відповідають інтересам суспільства;

  3. умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;

  4. існують обгрунтовані підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, або сторони не примирилися;

  5. очевидна неможливість виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов’язань;

  6. відсутні фактичні підстави для визнання винуватості.


Якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.
На даний час уже укладено тринадцять угод про примирення між потерпілим та підозрюваним та одну угоду про визнання винуватості, які затверджені Новоград-Волинським міськрайонним судом та вступили у законну силу.
Укладення угод дозволяє істотно заощадити час і ресурси учасників процесу, у тому числі органів досудового розслідування, а також забезпечити швидке, повне і неупереджене розслідування і судовий розгляд.
А.ДЕЙНЕКА, старший прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури, молодший радник юстиції