Хто має право отримати безкоштовні ліки за рахунок держави?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Звертається до вас інвалід І групи. Через свій стан здоров’я, я — постійний клієнт аптек, а тому хочу поцікавитись, у яких випадках у нашій державі надаються ліки безкоштовно?
Анатолій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Як відомо, лікування в нашій державі — «задоволення» не з дешевих. Тому для багатьох людей, особливо незаможних, діагноз звучить як вирок лише через те, що у людей немає грошей, щоб боротися з недугою. Однак кожного року держава виділяє кошти на закупівлю препаратів, які пацієнти мали б отримувати безкоштовно. Але, з урахуванням фактичних можливостей бюджету, на жаль, закупівля необхідних ліків здійснюється не завжди в необхідних обсягах.
Але все ж таки: хто має право на отримання безкоштовних ліків? У цьому спробуємо розібратись у наступному матеріалі.
Основним нормативним документом, який регулює це питання, є Постанова Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».
Згідно з даною постановою, безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування провадиться, в залежності від того, до якої групи населення належить хворий, та від категорії захворювання.
Безоплатно і на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, зазначені у переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва.
Відпуск лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах у разі амбулаторного лікування осіб провадиться аптеками за рецептами, виписаними лікарями лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання цих осіб.
Особи, які обслуговуються у відомчих лікувально-профілактичних закладах і мають право на безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів, отримують їх у аптеках, закріплених за цими закладами.
Витрати, пов’язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок загальних асигнувань, що передбачаються відповідними бюджетами на охорону здоров’я, а також коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення.
ГРУПИ НАСЕЛЕННЯ, ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО НА БЕЗКОШТОВНІ ЛІКИ
У разі амбулаторного лікування, лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються безоплатно наступним категоріям громадян:

  • особам, яким передбачено безоплатний відпуск лікарських засобів, згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

  • особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, відповідно до Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні»;

  • особам, яким передбачено безоплатний відпуск лікарських засобів, згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

  • пенсіонерам із числа колгоспників, робітників, службовців, які одержують пенсію за віком, по інвалідності та у разі втрати годувальника в мінімальних розмірах (за винятком осіб, які одержують пенсію на дітей у разі втрати годувальника);

  • дітям віком до трьох років;

  • дітям-інвалідам віком до 16 років;

  • дітям віком до 18 років, які перенесли у 1988 році хімічну інтоксикаційну алопецію у м.Чернівці;

  • дівчата-підлітки і жінки із протипоказаннями вагітності, а також жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечуються безоплатно засобами контрацепції.


ГРУПИ НАСЕЛЕННЯ, ЯКИМ ЛІКИ ВІДПУСКАЮТЬСЯ З ОПЛАТОЮ 50% ЇХ ВАРТОСТІ
При амбулаторному лікуванні лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються з оплатою 50% їх вартості для наступних категорій громадян:

  • інвалідів I і II груп внаслідок трудового каліцтва, професійного або загального захворювання;

  • інвалідів із дитинства I і II груп;

  • дітей віком від 3 до 6 років;

  • осіб, реабілітованих, відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», які стали інвалідами внаслідок репресії або є пенсіонерами;

  • осіб, нагороджених знаком «Почесний донор України» та «Почесний донор СРСР».


КАТЕГОРІЇ ЗАХВОРЮВАНЬ, ПРИ ЯКИХ ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ ВІДПУСКАЮТЬСЯ БЕЗКОШТОВНО
У разі амбулаторного лікування лікарські засоби відпускаються безоплатно при наступних захворюваннях: онкологічні захворювання; гематологічні захворювання; діабет (цукровий і нецукровий); ревматизм; ревматоїдний артрит; пухирчатка; системний гострий вовчак; системні, хронічні, тяжкі захворювання шкіри; сифіліс; лепра; туберкульоз; аддісонова хвороба; гепатоцеребральна дистрофія; фенілкетонурія; шизофренія та епілепсія; психічні захворювання (інвалідам I та II груп, а також хворим, які працюють у лікувально-виробничих майстернях психоневрологічних і психіатричних закладів); стан після операції протезування клапанів серця; гостра переміжна порфірія; муковісцидоз; тяжкі форми бруцельозу; дизентерія; гіпофізарний нанізм; стан після пересадки органів і тканин; бронхіальна астма; хвороба Бехтєрєва; міастенія; міопатія; мозочкова атаксія Марі; хвороба Паркінсона; інфаркт міокарду (перші шість місяців); дитячий церебральний параліч; СНІД, ВІЛ-інфекція; післяопераційний гіпотиреоз, у тому числі, з приводу раку щитовидної залози; гіпопаратиреоз; вроджена дисфункція кори наднирників.
Безоплатний відпуск лікарських засобів за переліченими категоріями захворювань проводиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворим надано пільги. Хворі на СНІД та ВІЛ-інфіковані, незалежно від основного захворювання, мають право на безоплатний відпуск лікарських засобів за наявності в них будь-яких інших захворювань.