Міський голова побував у грузинській казці

Міський голова побував у грузинській казці

З 1 по 3 листопада офіційна делегація Новограда-Волинського у складі семи чоловік на чолі із міським головою Володимиром Загривим побувала у грузинських містах-побратимах Хашурі і Сурамі. Повернувшись у Новоград, мер скликав велелюдну прес-конференцію, під час якої поділився враженнями від поїздки та новими ідеями щодо розвитку і зміцнення партнерських відносин із братніми грузинськими містами.
«Я побував у грузинській казці», — вражений гостинністю грузинського народу, зізнався Володимир Загривий. Упродовж трьох днів новоградська делегація разом із делегаціями з Литви, Латвії, послом Японії у Грузії була залучена до насиченої культурної програми. Гості відвідали тамтешні пам’ятки архітектури, побували у Музеї Лесі України, у школі, що носить ім’я української поетеси тощо.
Наслідком візиту стане розпорядження міського голови, яким міста Хашурі і Сурамі будуть оголошені стратегічними партнерами Новограда-Волинського. Адже ця дружба, заснована на спільній пошані до творчості Лесі Українки, триває вже не один десяток років. Українське і грузинські міста планують і надалі здійснювати культурний обмін, аби кращі наші аматорські колективи виступали у Грузії і навпаки.
Щоправда, на сьогодні відкритим залишається питання бізнесового партнерства. У цьому напрямку проводитимуться перемовини, а справа влади, підкреслив Загривий, цьому сприяти: «Всім, хто налагоджуватиме ділові зв’язки із грузинськими містами-побратимами, буде зелене світло».
Під час брифінгу мер та інші члени делегації розповіли про цікаві факти з сучасного життя грузин. Зокрема, відзначили ефективність реформ, проведених за часів президентства Саакашвілі. Нині, як стверджують, у Грузії практично відсутня корупція, спрощена дозвільна система, а поліція наділена досить широкими повноваженнями. Так, поліцейський на прохання водія, який пропустив чарчину, може… відвезти того додому на його ж машині. Водночас, промисловість, особливо у провінційних містах, перебуває у занедбаному стані. Грузини наразі роблять ставку на туристичний бізнес.
Насамкінець Володимир Загривий наголосив, що на поїздку не було витрачено жодної копійки бюджетних грошей. Всі витрати, за його словами, — кошти спонсорів, власні кошти та з інших джерел.
Олег БРЮХАНОВ
Фото надане міською радою