Фотовиставка, яка руйнує стереотипи

Фотовиставка, яка руйнує стереотипи

У Молодіжному центрі пройшла виставка українського фотографа-документаліста Олександра Глядєлова «+ Жінка = Життя». Ініціаторами проведення виставки у місті стали Благодійний фонд «Нехай твоє серце б’ється» та Всеукраїнська благодійна організація «Позитивні жінки».
Чорно-білі світлини, презентовані на виставці, у фотокадрах розповідають про життя ВІЛ-позитивних жінок-лідерів. Їхній діагноз не став для них вироком, а самі вони, кожна у своїй сфері, вирішили стати прикладом для тих, хто потрапив у схожу життєву ситуацію. Під кожною фотографією — слова жінки, зображеної на ній. У цих словах — не біль і не відчай, у цих словах — переосмислення цінності життя.
Як розповідають організатори виставки, у статистиці ВІЛ-інфікованих кількість жінок переважає кількість чоловіків, статевий шлях зараження домінує над ін’єкційним, що дає підстави говорити про вразливість жінок. Не лише фізіологічну, але й психологічну, бо жінка — це мати, котра хвилюється про те, яким чином її діагноз здатен вплинути на життя її дитини. Жінка — це дружина, котра має підтримувати свого чоловіка, хоч нерідко сама залишається без моральної підтримки.
Усі ці побоювання вирішили спростувати 22 учасниці виставкового проекту. Вони не лише на власному прикладі переконалися, що таке життя з ВІЛ, але й зробили важливі висновки, відкривши власні обличчя перед об’єктивом фотокамери.
— Сам дивуюся можливості фотографії зберігати час та пробуджувати емоції, — говорить фотограф Олександр ГЛЯДЄЛОВ. — Відбираючи світлини для цієї виставки, знову відчув багато емоцій з минулорічної весни, коли проходили зйомки. Вкотре висловлюю вдячність цим жінкам — за їх душевну теплоту, відкритість та сміливість.
Авторка ідеї Аліна ЯРОСЛАВСЬКА зазначила: «ВІЛ-позитивна жінка не означає — інша. Вона така, як мільйони жінок на планеті, і водночас індивідуальна, як кожна з нас. Це жінка, котра кохає, відчуває біль, виховує дітей, працює поруч із вами. Вона вміє радіти життю, дружити, сподіватися, мріяти. Тому народилася ідея проекту, адже настав час позбуватися нав’язаних міфів про ВІЛ/СНІД. Для мене цей фото- проект асоціюється зі словом «свобода». Свобода відкрито говорити про себе».
Юлія КЛИМЧУК
Фото Юрія ДРОБОТА