Якщо студенту відрізати «хвіст», то чи виросте у нього новий?

Якщо студенту відрізати «хвіст», то чи виросте у нього новий?

17 ЛИСТОПАДА — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СТУДЕНТА
День студента цьогоріч у Новограді відзначили, як ніколи креативно. З цієї нагоди у четвер, 14 листопада, вперше в історії міста відбувся студентський бал — із почесною вартою на вході, обов’язковим дресс-кодом та червоною доріжкою. Язик не повертався цього дня назвати студентами учасників званого вечора, бо виглядали і почувалися вони, наче голлівудські зірки у Каннах. Як саме пройшов дебютний бал — про це читайте у спеціальному репортажі наступного номера «Звягеля». А напередодні свята ми організували бліц-інтерв’ю для молодих і цікавих людей, котрі навчаються сьогодні у навчальних закладах нашого міста.


  1. Як це — бути сьогодні студентом?

  2. Яким, на вашу думку, має бути ідеальне святкування Дня студента?

  3. Кажуть, якщо студенту відрізати «хвіст», то до наступної сесії у нього обов’язково виросте новий... А у вас часто трапляються «хвости»?

  4. Є такий жарт, що найбільша студентська брехня — це список використаної літератури. А наскільки часто студентам доводиться брехати викладачам?

  5. Що б ви побажали студентам з нагоди свята?


Ірина ПОКАЛЬЧУК (м.Олевськ), 16 років, студентка 2-го курсу Новоград-Волинського професійного ліцею, відділення «Кравець-вишивальник»:
1. Це — круто. Знаходиш багато нових друзів, пізнаєш зовсім нову сферу життя. Для мене — це також нові знання, необхідні у професії. І хоч я ще не отримала диплом, але вже зараз володію певними уміннями. Наприклад, дивлячись на людину, можу підібрати для неї правильний фасон одягу, дати поради щодо стилю чи пошити на замовлення. Планую після ліцею вступати у Львівську національну академію мистецтв.
2. Коли поруч багато друзів, коли в цій атмосфері почуваєшся вільно і маєш нагоду продемонструвати найкращі свої здібності, подарувавши насолоду собі та іншим. І, звісно, жодних пар цього дня!
3. У нас у ліцеї дуже мало учнів, котрі не отримують стипендію. Усі прагнуть отримати її, а для цього, зрозуміло, потрібно вчитися. Тому «хвости» намагаємося ліквідовувати якомога швидше!
4. Коли трапляються «прогалини» у знаннях, то тоді, звісно, доводиться «викручуватися». Але наш ліцей — як одна сім’я, тому брехати практично не доводиться.
5. Добре відсвяткувати, але не втрачати голови через свято. А після нього — знову братися за навчання, і щоб вашим стимулом був вислів: «Я можу бути кращим (кращою)!»
Віталій ЛОПАТЮК (м.Новоград-Волинський), 17 років, студент 3-го курсу професійного ліцею, відділення «Столяр будівельний, різьбяр по дереву та бересту»:
1. Це — «два в одному» для мене: по-перше — здобути професію, по-друге — незабутньо провести певний етап життя. Мені до вподоби, що у ліцеї нас навчають, як бути готовими до життя і до роботи, як із користю застосовувати знання на практиці.
2. Цього року придумали бал для студентів. Сподіваюся, що бал стане традицією, від якої усі будуть у захваті і вважатимуть ідеальним святкуванням Дня студента.
3. Коли сесія починається, то усі більш розслаблені, а от коли насуваються іспити, тоді з’являється більше підстав згадати про навчання, стипендію — тому й «хвостів» меншає.
4. Вчителі на парах — принципові і суворі, а у позаурочний час — друзі та порадники. Якщо вчитимешся, то не буде приводів брехати.
5. Бажаю не лінуватися, а здобувати більше знань — це знадобиться у майбутній професії.
Анастасія ЛЕВИЦЬКА (м.Новоград-Волинський), 18 років, студентка 4-го курсу медичного коледжу, відділення «Сестринська справа»:
1. Це — відповідально, весело, неповторно. У мене яскраві враження почалися вже з першого курсу, коли у нас був «Дебют першокурсника», і наша група отримала перемогу. Це нас згуртувало настільки, що мені дуже прикро зараз розуміти, що навчання у коледжі закінчується, доведеться прощатися зі своєю групою. Бо я не впевнена, що зустріну у житті людей, з якими мені буде настільки ж комфортно.
3. «Хвости» трапляються у всіх студентів, а у когось їх може бути занадто багато. Втім, ми намагаємося допомагати один одному у навчанні, та й викладачі йдуть назустріч і завжди пояснять те, що незрозуміло.
4. Через те, що у якості літератури не приймається Інтернет, то часто доводиться з нього черпати «використану літературу» і займатися творчістю.
5. Усім бажаю здобутків та гарних вражень. А випускникам шкіл, які вступатимуть до ВНЗів, — нехай удача дме їм у вітрила, щоб вони вступили та відчули смак студентського життя!
Вадим ЛЕУС (Хмельницька обл.), 18 років, студент 3 курсу медичного коледжу, відділення «Лікувальна справа»:
1. Є такий вислів: «Ми прибули у веселий світ студентський, щоб навчитися цінувати життя…» І це правда, бо з більшою повагою ставишся тепер до дружби, щирості, своєї професії, до батьків. Важливо комфортно почуватися у студентському колективі, мати надійного друга, котрий прикриє спину у потрібний момент.
3. Що за студент, який не мав «хвостів» і не перездавав їх? Бувають різні ситуації і настрої як у студента, так і у викладача.
4. Це така собі необразлива брехня, бо коли пишеться реферат (якщо він справді пишеться власноруч), то може вистачити й декількох хороших підручників, але ж цього не достатньо.
5. Успішно скласти зимову сесію, увійти у наступний семестр у повному складі. А далі — вчитися, бо медик — важлива професія, тут не можна припускатися помилок і треба бути готовим у будь-який момент виконати професійний обов’язок.
Любов ПОДГОРОДЕЦЬКА (с.Колодянка), 18 років, студентка 4-го курсу економіко-гуманітарного коледжу (НВЕГК), відділення «Правознавство»:
1. Студентом бути класно, бо студентське життя — це не лише навчання, а й насичене та активне життя: заходи, дозвілля, всебічний розвиток. Багато нових знайомств і враження, що залишаться назавжди.
2. Поменше пар, щоб не готуватися до них цього дня і цікавий концерт на рівні міста, а не лише за участю коледжу. Сподіваюся, що студентський бал стане саме таким заходом-улюбленцем усіх студентів!
3. Може, це комусь здасться дивним, але у мене «хвостів» за чотири роки не було. Цікаво, що навчаєшся цілий рік, але у ніч перед іспитами все одно ніхто не спить — від цього нікуди не дінешся.
4. З приводу використаної літератури — так, доводиться брехати. Бо всі книжки, зазвичай вказані у переліку використаних, насправді знайти нереально.
5. Бажаю наснаги у навчанні, бо всі знання знадобляться у житті та роботі. Пам’ятайте про це, аби потім не довелося пошкодувати, що згаяли цінний час на щось менш важливе.
Віталій РОМАНЧУК (м.Фастів, Київська обл.), 18 років, студент 4-го курсу економіко-гуманітарного коледжу (НВЕГК), відділення «Правознавство»:
1. Якщо порівнювати з життям учнівським, то студентське життя — це перша серйозна сходинка на дорослому шляху, самостійність. Особливо, якщо ти приїхав здалеку і поруч немає батьків. Головне при цьому — бажання здобувати нові знання. Якщо воно є, то навчання буде цікавим і змістовним.
2. Звільнити студентів від пар — це, на мою думку, найкращий подарунок.
3. Намагаюся робити так, щоб «хвостів» не було і без зайвих проблем бути допущеним до сесії. А взагалі навчанням, сесіями чи іспитами спочатку лякають усіх. Насправді, усе не настільки страшно і, навпаки, дуже цікаво!
4. Що й казати, Інтернет полегшує навчання, створює більше можливостей для отримання інформації. Тому у бібліотеки звертаємося все рідше, але юристи повинні багато читати, у тому числі — фахової літератури. Тому шукаємо джерела, читаємо.
5. Щоб цей День студента став найкращим у їх житті. А ще — успіхів у навчанні, громадській діяльності та побільше яскравих незабутніх моментів!
Анастасія ВАХОВСЬКА (Новоград-Волинський), 18 років, промислово-економічний технікум, програміст:
1. Бути студентом значно цікавіше, аніж навчатися у школі. Вже немає смикань за косички, інших дитячих пустощів значно менше. Якщо б не сесії, то навчання було би взагалі дуже цікавим і безтурботним. Але, як не крути, настає час сесії й доводиться братися за розум. Недаремно кажуть: від сесії до сесії живуть студенти весело.
2. Для нас ідеальне святкування — це зібратися нарешті нашою групою. До цього часу зробити це було нереально, бо багато одногрупників — не з нашого міста. Усі пам’ятають, як один раз лише вдалося зібратися разом, коли група здала дуже складний іспит, і це стало грандіозною об’єднуючою подією для усіх одногрупників.
3. Буває таке — тоді доводиться «викручуватися». У цій справі багато чого залежить не лише від бажання вивчити, але й від «фарту».
5. «Халяви» бажаємо усім, хоча ми ніколи не кричали: «Халяво, прийди!». Але переконана, що кожен студент у неї вірить. Тому конспекти під подушкою напередодні іспиту — це святе. Так само, як «шпаргалки» — нехай ти ними не скористаєшся, але коли вони є під боком, тоді значно спокійніше почуваєшся.
Дмитро КОЧУК (Новоград-Волинський), 18 років, студент 4-го курсу промислово-економічного технікуму, програміст:
1. Кожен день отримуємо нові знання. Три курси були предмети, схожі на шкільні і не дуже цікаві, а зараз — спеціалізація. Приїжджають викладачі з інших ВНЗів, нові знайомства. Особливо зараз, коли всі адаптувалися.
2. Чим більше друзів — тим ідеальніше свято. Головне, щоб усі були згуртованими і не знаходили цього дня приводів «відкосити».
3. Є студенти, для яких у цьому навіть є якийсь кайф — щоб здати за два тижні, наприклад, одинадцять предметів! Серед наших колег такі випадки з «хвостами» були, і це, погодьтеся, щось надзвичайне…
4. Це вже не дуже актуально зараз, бо Інтернет є основним джерелом інформації для студентів. А взагалі усе залежить від викладача — декому страшно збрехати, а дехто сам залюбки жартує зі студентами.
5. Бажаємо знайти себе, зустріти нових друзів, розкрити власний потенціал! А після навчання влаштуватися на хорошу роботу, відповідно до спеціальності, щоб диплом не припадав пилом десь на полиці.
Спілкувалася Юлія КЛИМЧУК
Фото Юрія ДРОБОТА