Чи вплине новий порядок оцінки майна на вартість нерухомості в нашому місті? Думка експерта

Чи вплине новий порядок оцінки майна на вартість нерухомості в нашому місті? Думка експерта

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Останнім часом у ЗМІ постійно розповідають про нововведення в оцінці майна. Але, в чому суть цих нововведень та чи вплинуть вони на вартість житла, залишається не зовсім зрозумілим. Тому прошу вас роз’яснити дані питання.
Аліна К., м.Новоград-Волинський

З 1 листопада 2013 р. набрала чинності Постанова КМУ від 4 березня 2013 р. №231 «Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства», якою були внесені зміни в порядок оцінки майна. Зазначені зміни викликали чималий ажіотаж як у ЗМІ, так і серед населення. Дійсно, із прийняттям даної постанови виникає більше запитань, ніж відповідей. А тому, враховуючи резонанс цієї теми та її актуальність, для надання більш вичерпної відповіді на дані питання я вирішив звернутись до спеціаліста в цій галузі — заступника директора ПП «Україна-Експерт-Центр» Сергія Володимировича КЕРОВА.
— Сергію Володимировичу, в чому саме полягають зміни в порядку оцінки майна?
— Зміни щодо порядку проведення оцінки були передбачені також у Податковому кодексі України. Так, згідно з п.172.3 ст.172 Кодексу, дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається, виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку, відповідно до закону. Іншими словами, вводиться новий термін «оціночна вартість» (вартість, яка визначається за алгоритмом і з урахуванням вихідних даних та є базою оцінки). Цей процес регулюється вищезгаданою Постановою Кабінету Міністрів України.
Дана постанова визначає механізм проведення оцінки нерухомого та рухомого майна для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, з метою обчислення доходу платника податку-фізичної особи від продажу (обміну) та іншого доходу такого платника податку у вигляді отриманої ним грошової компенсації від відчуження нерухомого та рухомого майна (крім випадків його успадкування та дарування), а також обчислення суми державного мита, податків та інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства.
Дія цього нововведення поширюється на такі об’єкти оцінки:

  • нерухоме майно (об’єкти нерухомості) — земельні поліпшення (об’єкти малоповерхового житлового будівництва; у тому числі дачного та садибного типу, а також їх частини; об’єкти багатоповерхового житлового будівництва, а також їх частини; об’єкти нежитлового фонду, а також їх частини; об’єкти незавершеного будівництва), а також земельні ділянки, їх частини;

  • рухоме майно (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, якщо для визначення доходу від продажу (обміну) за вибором платника податку-фізичної особи використовується їхня середньоринкова вартість, відповідно до статті 173 Податкового Кодексу, інших актів законодавства, а також, крім випадків, коли дохід фізичної особи, яка відчужує рухоме майно у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, які зареєстровані в Україні, не підлягає оподаткуванню);

  • майнові права на нерухоме (об’єкти нерухомості) та рухоме майно.


Основні зміни можна узагальнити у наступних тезах:

  1. строк складення звіту про оцінку не може перевищувати 14 робочих днів;

  2. вихідними даними для визначення оціночної вартості об’єкта оцінки можуть бути: інформація, надана замовником оцінки, зокрема з матеріалів технічної інвентаризації, підготовлених відповідним суб’єктом господарювання (за наявності), документи, що підтверджують право власності або користування, проектно-кошторисна документація на об’єкт незавершеного будівництва (за наявності), інші документи, подані суб’єктові оціночної діяльності замовником оцінки, а також інформація про продаж та пропонування подібних об’єктів. (І що цікаво: відповідальність за достовірність вихідних даних, наданих замовником оцінки (отриманих від нього) для проведення оцінки, несе замовник оцінки.)


3) інформація із звіту про оцінку включається до єдиної бази даних звітів;
4) строк дії звіту про оцінку становить не більш, як шість місяців із дати проведення оцінки.
— Скажіть, яким чином ці зміни вплинуть на вартість послуг експертних установ?
— Вартість послуг суб’єктів оціночної діяльності регулюється внутрішніми наказами підприємств та залежить від складності виконання розрахунків. Наразі середня вартість послуг з оцінки майна (не комерційних об’єктів) у Житомирському регіоні становить 300-700 грн. за один об’єкт оцінки. Засоби масової інформації надають досить різну інформацію щодо нововведень, проте я цілком можу запевнити потенційних замовників, що до 1 лютого 2014 року суттєвих змін у вартостях за послуги оцінювачів не відбудеться. Що стосується можливих подальших змін, то я обов’язково повідомлятиму про це читачів газети «Звягель» у подальших номерах газети.
— Які, на вашу думку, найбільш суттєві недоліки у новому порядку оцінки?
— Гадаю, що обговорювати дане питання досить зарано. Алгоритм запрацював фактично два тижні. Тим паче, що зараз триває перехідний період до 1 лютого 2014 року.
— Як ви вважаєте, чи вплине новий порядок оцінки майна на вартість нерухомості у нашому місті?
— Вважаю, що найближчим часом немає підстав для суттєвих коливань у ціні нерухомості. Люди, які мають намір здійснити купівлю-продаж житла або іншого нерухомого майна в найближчий час, суттєвих змін не відчують. Хвилюватись з приводу даного питання не варто.
Насамкінець хотів би зазначити, що всі, кого цікавить детальніша інформація на цю тему, можуть отримати консультацію на особистому прийомі.
— Дякую за вичерпні відповіді.
Розмову вів Геннадій ФРЕГЕР
Фото Юрія ДРОБОТА