Баранівський фарфоровий завод визнано банкрутом

Баранівський фарфоровий завод визнано банкрутом

ПОМИРАЄ НАЙСТАРІШИЙ В УКРАЇНІ ПРЕДСТАВНИК ЦІЄЇ ГАЛУЗІ
Свою першу продукцію підприємство виготовило ще у березні 1802 року. Пишуть, що вироби були настільки гарними, що на них звертали увагу навіть царі. Упродовж понад двовікової історії завод став символом регіону, а на гербі міста Баранівки з’явилося стилізоване зображення вази, що вказувало на розвиток у місті порцелянового виробництва…

Підприємство з 2007 року перебувало під контролем чеського виробника порцеляни «Manufaktura Pirkenhammer» на чолі з російськими підприємцями Олексієм Наровлянським і Костянтином Святогоровим, — інформує «Racurs.ua» з посиланням на «LB.ua».
За даними ЗМІ, до моменту їхнього приходу на завод український фарфор уже став неконкурентоспроможним через засилля китайської продукції на ринку. Враховуючи це, нові власники заводу вирішили виробляти на ньому керамічну плитку.
Проте, на їхню спробу налагодити виробництво плитки вплинула фінансова криза 2008-2009 років, змусивши росіян припинити свій бізнес в Україні. Надалі акціонери почали розпродавати все імпортне обладнання і повністю зупинили виробництво.
У травні 2012 року на заводі почалися проблеми у зв’язку з боргом у розмірі 1,9 млн. грн, що спричинило позов Пенсійного фонду в Житомирській області, який наполягав на проведенні процедури банкрутства. У той час активи підприємства було продано трьом структурам, які перепродали нерухоме майно безлічі дрібних осіб.
Історія заводу закінчилася судовим рішенням, згідно з яким завод визнано банкрутом. Як свідчить відеоролик, відзнятий восени цього року і розміщений на Інтернет-ресурсі «YouTube» (автор — користувач із ніком «ufo tech»), нині на території Баранівського фарфорового заводу панує занедбаність і розруха — велетенські цехи стоять порожні, у приміщеннях вибиті шибки, площі заростають бур’янами і деревами.
Підготував Олег БРЮХАНОВ