Звягельський календар

Звягельський календар

1340 рік — Звягель увійшов до складу Великого князівства Литовського.
1488 рік — великий князь литовський Казимир ІV надав в оренду на три роки трьом луцьким євреям мито і корчму Звягельську, про що сповістив намісника Звягельського — пана Окушка Калениковича.
1620 рік — за інвентарем родини Острозьких, у Звягелі проживало близько 2500 осіб (403 двори), в місті було п’ять вулиць: Ринкова, Вільхова, Церковна (на ній мешкали «поп спаський» і «поп замковий»), Подліська та Каліцька (дворів — 24, з них 14 — калік і сліпих) та два передмістя — Запружовське (дворів — 93) й безіменне (дворів — 20), дві церкви — Замкова Микольська та Спаська.
1773 рік — народилась Маріанна Любомирська, остання володарка Звягеля за хрещенням у православ’я — Марія Федорівна. Вона була тричі одружена. Вперше — з воєводою Київським графом Протом Потоцьким (1761-1801), з яким навесні 1793 р. у Звягелі розділили майно. Після розлучення з Потоцьким вона була одружена з Валеріаном Зубовим, братом останнього фаворита Катерини ІІ — Платона Зубова. Втретє вийшла заміж за одного із фаворитів російського імператора Олександра І — генерала Ф.П.Уварова.
1815 рік — на території нинішньої Пилиповицької сільради були засновані найстаріші у Східній Волині колонії німецьких переселенців — Анета та Юзефін. Вся повнота влади у колонії знаходилася в руках сільського старости (шульца), який мав одного чи двох помічників (байзітцерів). Староста і помічники обиралися сільською громадою. Він разом зі своїми помічниками розглядав конфліктні ситуації між колоністами.
1824 рік, 20 листопада — помер Федір Петрович Уваров. Через відсутність спільних дітей із Маріанною Любомирською виникло питання щодо успадкування Звягельського ключа.
1936 рік, листопад — газета «Соціалістичне Полісся» відзначала великі перетворення, що відбулися в зовнішньому вигляді міста, в тому числі, будівництво скверу з пам’ятником Леніну на місці Сінної площі з базаром.
2006 рік, 22 листопада — вул.Карла Маркса перейменовано на вул.Соборності, вул.Дзержинського з’єднано з вул.Лесі Українки, вул.Постишева — на вул.Лубчицьку, вул.Кірова з’єднано з вулицею Житомирське шосе і перейменовано на вул.Житомирську, вул.Володарського — у вул.Надслучанську.
2006 рік, 24 листопада — відкрито нове приміщення Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (у приміщенні колишньої молочної кухні).
Підготовлено за матеріалами місцевих краєзнавців В.ВАХОВСЬКОГО, Л.КОГАНА, Л.НАУМЕЦЬ, О.ПРОВОТОРОВА