Їхав мер за Дунай, сказав Звягелю: «Бувай! Як додому повернуся — досвідом поділюся»

Протягом 13-15 листопада цього року в Стамбулі (Туреччина) відбувся Міжнародний форум високого рівня: «Угода мерів — вектор змін для регіонального сусідства в Європі та Центральній Азії». «Угода мерів» — це ініціатива, започаткована Європейським Союзом задля залучення місцевих і регіональних органів влади до стійкого енергетичного розвитку. Наразі підписантами Угоди є 1680 міст, в т.ч. і 48 українських. 14 з них і, зокрема, Новоград-Волинський, вже долучилися до добровільного об’єднання «Угоди мерів» з метою спільної боротьби із глобальним потеплінням у світі, запровадження енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії. Міста також мають у своєму розпорядженні довгострокові інвестиційні стратегії, які охоплюють ключові сектори місцевої енергетики. Це привертає до таких міст увагу приватних інвесторів, міжнародних донорів та надає їм суттєві конкурентні переваги.
«Угода мерів» — це черговий крок до розв’язання глобальних проблем людства спільними зусиллями. Міський голова Володимир Загривий разом із 350 очільниками міст з усіх континентів світу брав участь у Міжнародному форумі в столиці Туреччини. Витрати на дорогу, перебування взяли на себе відповідні структури ЄС. Цілком зрозуміло, що вирішення проблем, пов’язаних із глобальним потеплінням, викидами в атмосферу СО2 внаслідок досягнень промислового розвитку, почастішанням природніх катаклізмів, зменшенням кількості корисних копалин, неможливе без об’єднання країн світу.
Під час виступів на форумі мери з Марокко, Лівану, України, Німеччини, Казахстану, Молдови та інших країн висловлювали занепокоєність з приводу наслідків від зміни клімату для міст та їх мешканців, ділилися досвідом роботи у галузі енергоефективних технологій, використання альтернативних джерел енергії, збереження навколишнього середовища. Представник Львівської ради, зокрема, повідомив про досвід облаштування доріжок для велосипедистів завдовжки 50 км, стан роботи місцевих фахівців над електробусом. Експерти від Євросоюзу наголошували на тому, що ця інституція готова надавати матеріально-технічну допомогу, міжнародні кредити муніципалітетам, які підготують грунтовні проекти щодо впровадження новітніх технологій, зокрема, в системі централізованого і автономного опалення, інших сферах життєзабезпечення населених пунктів. Відповідна комісія має відібрати 40 таких проектів. Свої кредитні пропозиції містам готовий надавати Міжнародний банк реконструкції і розвитку. До 2020 року у містах проживатиме 80% населення. Саме від позиції муніципальних органів, активності територіальних громад залежить безпечна життєдіяльність майбутніх поколінь, існування планети в цілому.
Кабінет Міністрів України вирішив, що роль Національного координатора «Угоди мерів» в Україні візьме Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства після підписання відповідної Угоди з Генеральним Директоратом із питань енергетики Європейської комісії. Підписання угоди сприятиме широкому залученню місцевих органів влади та населення до скорочення споживання енергії на 20% до 2020 року, як це визначено європейською політикою.
Міському голові Володимиру Загривому вже доводилося бувати у Туреччині 10-15 років тому. За його словами, сьогодні — це індустріально розвинена країна з сучасною інфраструктурою, гарними дорогами, належним благоустроєм. Вкрай несправедливо буде тепер застосовувати до якоїсь неосвіченої людини вираз «отож ти турок», адже мешканці Туреччини — цивілізовані освічені люди, які вільно володіють англійською, засобами комунікації. В.І.Загривий зазначив, що діяльність у напрямку впровадження енергоефективних технологій у місті, в Україні і світі слід цілеспрямовано продовжувати. Успіх справи залежить від використання передового досвіду, об’єднання зусиль для розв’язання глобальних проблем, заради запобігання краху людської цивілізації, а також залучення до цього молодих, креативних, свідомих керівників, фахівців. За підсумками участі міського голови у форумі мерів, буде прийнято відповідне розпорядження.
За матеріалами відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради