Володимир Литвин: «Українська влада повинна відповідати за те, що відбулося в країні…»

Володимир Литвин: «Українська влада повинна відповідати за те, що відбулося в країні…»

У зв’язку з «євромайданами» в Україні, святкування Дня місцевого самоврядування у Новограді відбулося без зайвих урочистостей. Втім, засідання двадцятої сесії міської ради і без того пройшло у переповненій сесійній залі Будинку рад — тут яблуку не було де впасти. Бо, окрім 40 депутатів, у залі були присутні народні депутати України Володимир Литвин та Юрій Благодир, попередні мери міста, очільники області, району та депутати обласної ради, а також колишні й нинішні працівники органів місцевого самоврядування.
Міський голова Володимир ЗАГРИВИЙ проаналізував досягнення органів місцевого самоврядування та депутатів усіх шести скликань за роки незалежності України. Серед здобутків, за словами мера, гіркою ложкою дьогтю на місцях залишається залежність від «центру» та своєчасного фінансування. Відтак, місцеві чиновники повсякчас відчувають себе заручниками соціальних проблем.
Народний депутат та голова комітету з питань нацбезпеки і оборони ВР України Володимир ЛИТВИН, говорячи про нинішню політичну кризу в Україні, висловив своє бачення шляхів виходу.
Він застеріг, що сучасні події більш радикальні, аніж події 2004 року, бо у політику та громадське життя входить нове покоління, яке вимагає перспективи для себе та країни. «Українська влада повинна відповідати за те, що відбулося. У тому числі за те, що два роки поспіль закликали людей до Європи, переконували, що все буде добре, а потім в один день виявилося, що не туди вели країну», — сказав Володимир Литвин.
Депутат також підкреслив, що керівництву держави слід висловитися щодо відновлення переговорів з Євросоюзом, а також із Російською Федерацією. За його словами, у разі виконання Україною вимог ЄС, парламент повинен поставити питання, що підтримає усе українське суспільство — про безвізовий режим з 2014 року. А те, що влада досі не запропонувала виходу з ситуації, на відміну від опозиції, — це «несерйозно і безвідповідально». На думку Володимира Литвина, ефективність позачергових виборів була б за наявності мажоритарної виборчої системи.
Чимало депутатів, посадовців та представників громади отримали державні, обласні, місцеві нагороди та відзнаки. Зокрема, посвідчення Заслуженого працівника соціальної сфери України було вручено голові міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста В.Н.Константиновій. А найвищу відзнаку міста — орден «Звягель» — отримали старший інспектор інспекції благоустрою О.М.Александров та член міськрайонного громадського об’єднання «Спілка-Чорнобиль» І.І.Завгородній.
Після урочистостей депутати міської ради затвердили 12 рішень. Зокрема, щодо внесення змін до міського бюджету 2013 року, стану фінансового забезпечення міста та здійснення розрахунків за об’єктами Програми соціально-економічного і культурного розвитку міста.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК
Фото Юрія ДРОБОТА