Римо-католики — в очікуванні Різдва Христового

Римо-католики — в очікуванні Різдва Христового

25 грудня Різдво Христове святкує Римо-Католицька Церква, більшість протестантських церков, а також деякі православні, включаючи Константинопольську (крім Афону), Антиохійську, Олександрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську й Грецьку. Різдво 25 грудня, за останніми даними, відзначають у 145 країнах світу.


За біблійними переказами, цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа. У Віфлеємі, у яслах, з’явився на світ Син Божий. Звістку про народження Божого Сина пастухам принесли ангели. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які про появу Месії знали з легенд. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка. За вченням Церкви, народження Ісуса Христа відкрило можливість для спасіння душі та вічного життя для кожного християнина.
У ніч із 24 на 25 грудня в римо-католицьких храмах України відбуваються урочисті богослужіння. Головна церемонія проходить у Ватиканському соборі Святого Петра. Папа римський, за традицією, звертається з різдвяним посланням до всіх віруючих та людей доброї волі світу.
Ввечері, 24 грудня, коли загоряється перша зірка, що колись вказала дорогу мудрецям до новонародженої дитини, родини збираються за святковими столами на Святу вечерю. Перед початком трапези читається уривок з Євангелія, співається перша колядка, потім усі ламають різдвяний хліб — облатку, що символізує радість свята, яке наближається. Облатки освячуються у храмах під час посту перед Різдвом.
На скатертину обіднього столу іноді кладуть трішки сіна — як нагадування про Віфлеємські ясла. На столі обов’язково знаходяться 12 пісних страв. У кінці Святвечора традиційно співають колядки та йдуть до храму на святкову Різдвяну месу.
Є одне важливе поняття, яке характеризує настрій, що охоплює людей у передріздвяні дні, — дух Різдва. Це час, коли вірять у дива, це час спокою, радості й любові для всіх, хто захотів відкрити своє серце.