Нові штрафи за порушення Правил дорожнього руху. Чи поменшає нетверезих за кермом?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Розкажіть, будь ласка, чи підвищили адміністративну відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп’яніння?
Анатолій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Україна поступово починає «занурюватись» у період святкування новорічних свят, коли одне застілля поступово переходить в інше. І, на жаль, вже стало «традицією», що саме в цей період збільшується кількість ДТП, винуватцями яких стають водії, які хильнули чарчину і сіли за кермо. Для таких водіїв є погана новина, оскільки 19 листопада 2013 року було прийнято Закон України, який значно посилює адміністративну відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.
Так, зокрема, згідно з ч.1 ст.130 КУпАП, керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так самовідмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв від 3400 до 5950 гривень або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб.
Попередня редакція даної статті передбачала за дані порушення накладення штрафу на водіїв від 2550 до 3400 гривень або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або громадські роботи на строк від сорока до п’ятдесяти годин, або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб.
Повторне протягом року вчинення будь-якого із вищезазначеного порушення тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.
Вчинення даних порушень особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, тягнуть за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк до десяти років з оплатним вилученням транспортного засобу.
Вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу працівника міліції, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду, тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб.
Згідно з ч.3 ст.126 КУпАП (яка не змінювалась і діє в попередній редакції) керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортними засобами, тягне за собою накладення штрафу від 510 до 850 гривень.
Також цікавим є той факт, що штраф за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, навіть у новій редакції закону, не є найвищим серед штрафів за порушення правил дорожнього руху та експлуатації транспорту, хоча саме дане порушення є найбільш небезпечним як для самого водія, так і для оточуючих.
Як не дивно, але «рекордсменом» серед штрафів на транспорті є штраф за порушення вимог законодавства щодо встановлення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв, який передбачений ст.122-5 КУпАП, — від 42500 до 51000 гривень (!) із конфіскацією спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.
Примітка. Під спеціальним світловим сигнальним пристроєм слід розуміти світловий пристрій, що має змінну частоту світлових імпульсів та який дозволяється встановлювати тільки на оперативні або спеціальні транспортні засоби. Під спеціальним звуковим сигнальним пристроєм слід розуміти звуковий пристрій, що має змінну основну частоту (за винятком охоронної сигналізації) та який дозволяється встановлювати тільки на оперативні транспортні засоби.