Напад на рибінспектора, або Про стан річок і звірство браконьєрів

Останніми днями містом поширилися чутки, начебто браконьєри на Случі напали на Олександра Степанюка, державного рибінспектора. Навіть його, ніби, «штрикнули» якимось гострим предметом.
Зателефонувавши до нього, ми дізналися, що напад і справді мав місце. Олександр Дмитрович розповів, що 18 грудня він займався звичною роботою — об’їжджав береги водой-
мищ. Десь о третій дня він повернувся додому. Проте одразу отримав сигнал із міліції. Рибінспектору повідомили, що в районі, де Смолка впадає в Случ, браконьєри ставлять сіті.
О.Степанюк зі своїм помічником, не гаючись, виїхали в згаданий район. На річці, біля «Кринички», плавав дерев’яний човен із двома рибалками. Коли вони підпливли до берега, то рибінспектор поцікавився уловом. Чоловіки сказали (як потім стане відомо, це був батько із сином, мешканці «Смолки»), які ловили на спінінг, але нічого не впіймали.
Державний рибінспектор зі своїм помічником відійшли далі від рибалок і почали за ними стежити. Згодом, так звані, «спінінгісти» почали виймати сітки. Коли ж пристали до берега, то назустріч їм вийшли захисники річок. Представилися. Дійшло до складання протоколу. Старший браконьєр розлютився і намагався забрати вилучені сітки. Виникла сутичка. Всі попадали на землю. Потім підвелися.
О.Степанюк не відразу зрозумів, що сталося. В лівому боку запекло пізніше. Затим побачив червону пляму. Працівники міліції, котрі були викликані по мобільному телефону, на березі річки жодних гострих предметів не виявили.
Наразі державний рибінспектор Олександр Степанюк перебуває на лікарняному ліжку.
На даний час нападників затримано і проти них порушено кримінальну справу.
* * *

Як бачимо, браконьєри вже починають звіріти. На сьогодні водоймища у чотирьох районах області обслуговує лише один державний рибінспектор. Збільшувати штат поки що не планується. Обласна рибоохорона посилається на брак коштів, мовляв, немає чим платити зарплатню.
А браконьєрство на водоймищах, зокрема, міста і району, не стихає, воно набирає обертів. Рибалки забили на сполох і вже почали звертатися до місцевої влади. Тому Микола Усенко, перший заступник міського голови, з цього приводу нещодавно провів нараду, на яку були запрошені громадські та державний рибінспектор, працівники рятувальної станції, представники міліції, екологи.
На засіданні лунала критика на роботу державного рибінспектора, котрий, нібито, неналежно контролює водоймища на Новоград-Волинщині, не приїжджає на виклики. Проте О. Степанюк відповів, що одному обслуговувати чотири райони в області надто складно.
Не обійшли увагою і рибінспекторів з «Громади рибалок», котрі певний час не давали спокою браконьєрам. Але останнім часом активність громадських рибінспекторів помітно спала. Причина — брак пального, техніки. Влада пообіцяла в цьому плані допомогти, закликала всіх присутніх до співпраці, адже разом легше впоратися з браконьєрами. Сподіваємося, що так і буде.
Разом із тим, на нараді піднімалося питання щодо реєстрації плавзасобів і присвоєння їм номерів. Такий захід полегшить боротьбу з браконьєрами.
На сьогодні проблемними районами є «Лубчиця», район м’ясокомбінату, так звана, «Грабина», села Івашківка, Олександрівка, Чижівка, Курчиця, Ліптов, Городниця.
Великої шкоди також завдають електровудки. Адже відомо, якщо риба потрапляє в уражену зону, то вона вже ніколи не даватиме потомства. Проти цього незаконного виду рибальства є стаття в кримінальному кодексі.
* * *

Незабаром водойми вкриються кригою. Є ловкачі, котрі навчилися ловити рибу сіткою просто під льодом. Є, так звані, «драчисти», які через лунки спеціальними «драчами» витягають сонну рибу, завдаючи також немало шкоди, адже більша частина риби пораненою лишається на дні і гине.
Тому нагадуємо, що для збереження популяції риби у зимовий період, Управління охорони, використання і відтворення біоресурсів та релюгування рибальства в Житомирській області видало наказ про заборону вилову риби на низці зимувальних ям. Зокрема і на Новоград-Волинщині.
До таких місць належать: ділянка річки від млина («Лубчиця») проти течії річки довжиною 400 м до скелі; ділянка річки від колишнього курчицького дитячого табору і до перекату урочища Ліптов довжиною 1000 м; ділянка річки від греблі у с.Олександрівка проти течії 500 м до краю лісу «Грабина»; ділянка річки в с.Курчиця від мосту і до «Попової гори» довжиною 400 м. На річці Тня: ділянка річки в районі с.Стара Романівка, урочище «Шубортове» довжиною 150 м.
Микола МАРУСЯК