Притулок для собак запрошує у гості

Притулок для собак запрошує у гості

У новий рік більше сотні бродячих собак увійдуть із «пропискою». Принаймні ті, які стали щасливими новоселами притулку, створеного майже півроку тому — у районі очисних споруд, неподалік від заводу «Церсаніт», на вулиці Чижовецькій. Відверто кажучи, подібні притулки — це ноу-хау для України, особливо для провінційних містечок, адже коштів на їх фінансування немає. Разом із тим, закон вважає недопустимим жорстоке поводження з тваринами. Саме тому новоград-волинська влада відмовилася від відстрілу собак, спрямувавши зусилля на їх утримання.
Втім, схоже, що фінансування гуманної ідеї стало черговим головним болем для влади. З міського бюджету на утримання собак у вересні виділили 22 тисячі гривень. У новому році обіцяють профінансувати зарплати доглядачам та витрати на лікування і щеплення собак. Також влада допомагає із матеріалами для вольєрів, яких на сьогодні споруджено вже 12. Попри це, юрби бродячих собак ходять вулицями міста, як повноправні його мешканці, і зрозумілим стає те, що через брак коштів проблема залишається кричущою.
Єдине, чого нині не бракує — це ентузіазму директорки притулку Валентини ЗАХАРЧУК та пари-трійки добровольців, котрі безкорисно допомагають будувати вольєри та побутові приміщення. Пересічні ж городяни наразі не настільки активні. Попри те, що у деяких магазинах розміщені спеціальні скриньки та відкрито благодійний рахунок, пожертви цього місяця склали трохи більше трьохсот гривень. Серед радісних новин — те, що понад сорок собак з притулку знайшли господарів!
А ще у притулку зараз оголошено «дні відкритих дверей». Кожен має змогу приїхати сюди, щоб відвідати братів наших менших. Щодня з автовокзалу, о півдев’ятої ранку, відправляється автобус на очисні споруди. Для тих, хто їхатиме у притулок, обіцяють перевізники, проїзд буде безкоштовним. Першими відвідувачами вже стали учні 9-ї школи, котрі привезли у подарунок собакам харчі, зібрані усім шкільним колективом.
— Дуже вдячна за підтримку владі та місцевим підприємцям, — говорить Валентина Захарчук. — Серед них є багато благодійників, котрі допомагають коштами, харчами. Хоча є й такі, хто відверто кепкує чи ігнорує, але Бог їм суддя. Спасибі усім, хто небайдужий до тварин, лише разом ми зможемо вирішити проблему. Маєте пропозиції — дзвоніть за телефоном: (063)-163-89-14.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Юрія ДРОБОТА