Хроніка 8/2021

РЕЗОНАНСНУ СПРАВУ ЩОДО ВБИВСТВА В ЯРУНІ ПЕРЕДАЛИ ДО СУДУ: НА ЛАВІ ПІДСУДНИХ — 17-РІЧНИЙ ЖИТЕЛЬ СЕЛА
Житомирська обласна прокуратура забезпечує публічне обвинувачення стосовно неповнолітнього жителя Новоград-Волинського району, якого обвинувачують у скоєнні особливо тяжких кримінальних правопорушень.
23 лютого відбулося підготовче судове засідання, у якому прийнято рішення про призначення до розгляду обвинувального акту за п.7 ч.2 ст.115 (Умисне вбивство з хуліганських мотивів), ч.1 ст.187 (Розбій) КК України.
За даними досудового слідства, 17-річний житель Новоград-Волинського району в серпні 2020 року умисно вбив 40-річну жінку, коли та поверталася після третьої години ночі додому. Цинічне вбивство викликало значний резонанс серед місцевих жителів та занепокоєння щодо безпеки проживання в селі, у зв’язку з чим громада звернулася до правоохоронців щодо оперативного, повного та об’єктивного розслідування злочину.
Крім цього, у ході слідства встановлено, що неповнолітній у грудні 2019 року скоїв ще й розбійний напад. Увечері, після 23:00, напав на 47-річну односельчанку та, застосувавши насильство, забрав сумочку з речами, мобільний телефон і 700 грн. Санкцією ст.115, ч.2 КК України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі. Примітка: відповідно до ст.62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Нагадаємо, вранці 22 серпня 2020 року в селі Яруні Новоград-Волинського району сусіди просто на дорозі знайшли тіло односельчанки. Жодних сумнівів щодо насильницької смерті жінки не було. У ході розслідування обставин вбивства поліцейські встановили причетність до нього 17-річного місцевого жителя.
04141.com.ua

КЕРМАНИЧ НАМАГАВСЯ ВІДКУПИТИСЯ ВІД АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
Відкупне запропонував звягельчанин, який припаркував свій транспортний засіб у забороненому місці. На зауваження поліцейських чоловік прореагував спробою дачі хабара. Вказане правопорушення належним чином задокументоване. Розпочато кримінальне провадження.
18 лютого, близько 23:30, інспектори сектору реагування патрульної поліції Новоград-Волинського районного відділу, які несли службу із забезпечення правопорядку в місті, помітили припарковану в зоні дії заборонного дорожнього знаку «Ауді А-6».
За кермом у салоні знаходився 35-річний місцевий житель. На зауваження про правопорушення керманич не відреагував. Тож поліцейські взялися за оформлення відповідних адміністративних матеріалів. Уточнивши передбачену законодавством суму штрафу, чоловік поклав на сидіння службової автівки поліції відкупне.
Факт пропозиції хабара був належним чином задокументований слідчо-оперативною групою. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за ч.1 ст.369 Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.
Окрім того, відносно керманича складені адміністративні матеріали за порушення Правил дорожнього руху.
За чинним законодавством пропозиція хабара поліцейським може обернутися для чоловіка покаранням: від штрафних санкцій і аж до позбавлення волі строком до 4 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЯВИЛИ КЕРМАНИЧА АВТІВКИ БЕЗ ВОДІЙСЬКОГО ПОСВІДЧЕННЯ І З ПІСТОЛЕТОМ
Поліцейські сектору реагування Новоград-Волинського районного відділу зупинили автомобіль, водій якого порушив Правила дорожнього руху. Під час перевірки з’ясувалося, що керманич судом позбавлений права керувати транспортним засобом. У ході зовнішнього огляду салону поліцейські виявили ще й пістолет.
Близько 02:00 на одній із вулиць інспектори зупинили автомобіль марки «JEEP», що рухався з пошкодженим бампером та не мав підсвітки номера.
Під час спілкування з поліцейськими 25-річний водій помітно нервував, чим викликав підозри. У подальшому з’ясувалося, що чоловік покараний судовим рішенням за кермування в нетверезому стані позбавленням права керувати транспортним засобом терміном на 3 роки.
Окрім того, під час поверхневої перевірки транспортного засобу в салоні, на килимку переднього пасажирського сидіння, поліцейські виявили пістолет. В інших місцях знайшлися магазин із набоями для відстрілу гумових куль, кобура та згорнута грошова купюра з подрібненою рослинною масою, ймовірно марихуаною.
Водій відмовився від будь-яких пояснень. На місці події працювала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського районного відділу, працівники якої задокументували всі обставини та вилучили виявлене. Усе направлено на експертне дослідження до Житомирського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
Також відносно водія оформлені адміністративні матеріали за виявлені порушення Правил дорожнього руху, у тому числі — керування транспортним засобом без водійського посвідчення.
Новоград-Волинський районний відділ поліції

У ДТП ТРАВМУВАЛИСЯ ЧЕТВЕРО ЛЮДЕЙ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 17 лютого, близько 15 години, на 249-му км автодороги «Київ — Чоп». У результаті зіткнення автомобілів травми отримали двоє дорослих та двоє дітей. Поліцейські розпочали досудове розслідування.
Попередньо, водій автомобіля ВАЗ-21099, 24-річний звягельчанин, здійснюючи розворот у напрямку м.Новограда-Волинського та не надавши перевагу в русі, здійснив зіткнення із зустрічним автомобілем «Шкода» під керуванням 44-річного жителя Запорізької області.
У результаті ДТП травми отримали водій ВАЗівки та двоє дітей, 11-місячний хлопчик та дівчинка 2-х років. Також медична допомога знадобилася 53-річній пасажирці автомобіля «Шкода», жительці Запорізької області. Усі учасники пригоди були доставлені до районної лікарні.
Триває встановлення всіх обставин ДТП у межах кримінального провадження, розпочатого за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) ККУ.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПРОДАВАВ ПІСТОЛЕТ МАКАРОВА ЗА 26,5 ТИС. ГРН
За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури в кримінальному провадженні викрито факт незаконного збуту вогнепальної зброї та боєприпасів до неї.
Так, 17 лютого 2021 року, близько 20:00, у Новограді-Волинському правоохоронці затримали жителя Рівненської області під час збуту житомирянину пістолета Макарова калібру 9 мм та шести набоїв до нього.
Після одержання грошових коштів на суму 26,5 тис. грн за незаконний продаж зловмисника затримано в порядку ст.208 КПК України, гроші, пістолет та набої вилучено.
За попередніми даними слідства, 31-річний житель сусідньої області незаконно придбав та зберігав при собі вогнепальну зброю і бойові припаси до неї, які перевіз на Житомирщину з метою збуту.
Задокументовано протиправну діяльність у сфері незаконного обігу зброї та бойових припасів, за процесуального керівництва обласної прокуратури, слідчими СУ ГУНП в області за оперативного супроводу УСБУ в області.
Досудове розслідування проводиться за ч.1 ст.263 КК України (Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу).
Санкція зазначеної статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.
ВИКРИТО «СІМЕЙНИЙ БІЗНЕС» НАРКОДІЛКІВ
У межах процесуального керівництва Житомирською обласною прокуратурою, спільно зі співробітниками Управління Служби безпеки в області та Головного управління Нацполіції в області, 19.02.2021 р. викрито злочинне угруповання, члени якого організували схему незаконного обігу особливо небезпечних психотропних речовин та наркотичних засобів.
За даними слідства, 31-річний мешканець села Вересів Житомирського району створив та забезпечив функціонування Телеграм-каналу, через який наркозалежні особи замовляли наркотичні засоби та психотропні речовини.
На кожний вид забороненого товару — амфетамін, метамфетамін, мефедрон, МДМА, пігулки ЛСД та екстазі, канабіс, галюциногенні гриби тощо — було встановлено відповідний «прейскурант».
До злочинної схеми наркоділок залучив свою дружину та раніше судимого знайомого, які приймали замовлення, фасували наркотики та, ховаючи в побутові товари, поштою відправляли замовникам. Розрахунок здійснювався через систему електронних платежів.
Усього задокументовано більше 40 фактів протиправної діяльності злочинної групи.
Наркоторговців затримано на «гарячому» відразу після здійснення ними чергових поштових відправлень. Під час обшуків вилучено 12 посилок із психотропними речовинами, пакети з канабісом, грошові кошти, пакувальні матеріали.
Усім трьом затриманим інкримінується незаконне придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту та незаконний збут особливо небезпечних психотропних речовин, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.307 КК України).
Житомирська обласна прокуратура наполягатиме на обранні фігурантам справи запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.
ПІДОЗРЮЄТЬСЯ… У РОЗЧЛЕНУВАННІ СОБАК
Коростишівською місцевою прокуратурою забезпечено участь у розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному в особливо жорстокому поводженні з тваринами.
Ухвалою Коростишівського районного суду підозрюваному обрано цілодобовий домашній арешт.
З огляду на тяжкість скоєного злочину, а також з урахуванням значного суспільного резонансу серед односельчан, процесуальний прокурор наполягає на взятті особи під варту. З цією метою готується апеляційна скарга на ухвалу районного суду.
За даними слідства, 26-річний житель одного з сіл Коростишівського району неодноразово вбивав собак, які забігали до нього на подвір’я. Із тваринами розправлявся особливо жорстоко, застосовуючи сокиру, ножі та пилку. За словами зловмисника, мотивом скоєння такого жорстокого злочину стало бажання покуштувати собачатину.
Досудове розслідування за ч.3 ст.299 КК України (Особливо жорстоке поводження щодо двох і більше тварин) проводить територіальний відділ Житомирського районного управління поліції.
Коростишівська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво.
За чинним законодавством, особі загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.
Пресслужба Житомирської обласної прокуратури