Нардеп Дмитро Костюк: «Гроші на Музей Лесі Українки будуть збережені!»

Нардеп Дмитро Костюк: «Гроші на Музей Лесі Українки будуть збережені!»

Про це народний депутат України Дмитро Костюк повідомив за підсумками наради щодо Державного фонду регіонального розвитку, яка відбулася в профільному міністерстві за участю народних депутатів України, голови Житомирської ОДА, представників міністерства.
«Гроші на Музей Лесі Українки будуть збережені! Понад 10 млн із держбюджету плюс співфінансування міста. Це питання прогнозовано найбільше обговорювалося. Напередодні голова Житомирської облради направив листи до депутатських фракцій облради, щоб ті не підтримували виділення грошей на музей, однак на нараду на найвищому рівні він не прийшов. Довге обговорення завершилося розумним і логічним рішенням: витрати на ремонт музею затвердити! І вже після того, як це відбудеться, має бути створена при ОДА комісія щодо коригування проєктної документації», — пише Дмитро Костюк на своїй сторінці у Фейсбуці.
Нагадаємо, у лютому виникла реальна загроза, що Новоград-Волинський літературно-меморіальний музей Лесі Українки не отримає запланованих майже 11 млн грн на реконструкцію. На цьому наполягав голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко, якому в останній момент не сподобався проєкт. Він виступив проти добудови «будки», натомість хотів додати існуючій будівлі автентичності. Тендер, запланований на початок лютого, не відбувся.
Оскільки музей є власністю обласної ради і структурним підрозділом Житомирського краєзнавчого музею (відтак органи місцевого самоврядування Новограда практично не мають впливу ані на фінансування, ані на проведення тендеру й контролю за якістю робіт), то міський голова Микола Боровець звернувся за підтримкою до народного депутата від нашого округу.
У понеділок відбулася спільна пресконференція Дмитра Костюка й Миколи Боровця, на якій були присутні секретар міської ради Оксана Гвозденко, голови й представники депутатських фракцій міської ради («Слуга народу», «Пропозиція», «Сила і честь», «За майбутнє»), члени робочої групи, яка долучалася до розробки проєкту реконструкції музею.
Усі разом підтримали позицію щодо необхідності отримання коштів із держбюджету на потреби музею, оскільки маємо унікальний шанс — 150-річчя від дня народження Лесі Українки, прогавивши який, навряд чи в найближчі роки музей отримає фінансування.
Проєкт реконструкції передбачає добудову літературної частини музею. Для цього міська рада збільшила земельну ділянку, відведену під музей, на 7 соток за рахунок частини території прилеглого ОСББ. На цій ділянці (також під знесення йдуть вуличні туалети) планується спорудити двоповерхову будівлю, у якій розмістяться літературна вітальня, кабінети для роботи наукових працівників, сучасні санвузли тощо. Ця реконструкція жодним чином не зачіпає меморіальну частину музею, де вже триває ремонт (про це окрема розмова — на ремонт передбачено 3,2 млн гривень, проте за рік використано лише половину, а якість виконаних робіт така, що, за словами Миколи Боровця, «краще б узагалі не чіпали»).
Цікаво, що про ремонт у меморіальній частині музею схожу думку висловив на своїй сторінці у Фейсбуці й Володимир Федоренко: «Сьогодні (5 лютого) засідав оновлений склад оргкомітету. Леся Українка — надвагома для України постать, і її ювілей ми маємо відзначати на надвисокому рівні! Не тільки для того, щоб вшанувати пам’ять, а й щоб відкрити Житомирщину, як батьківщину відомої поетеси, всьому світу. Але що ми побачили, коли з народними депутатами зайшли до музею Лесі Українки в Новограді-Волинському? Жах та несмак. Це не про культуру і тим паче не про туризм. Той випадок, коли після ремонту заклад виглядає ще гірше, ніж до. При мені та депутатському корпусі 8-го скликання такого ганебного явища не буде. На щастя, нам зголосився допомогти народний художник України Анатолій Гайдамака. Музей Лесі Українки реанімуємо».
Але вже 18 лютого він заявив, що заклад готовий зустрічати гостей.
«Фінальна перевірка перед відзначенням 150-річчя Лесі Українки. Разом із народним художником України Анатолієм Гайдамакою відвідав музей Лесі Українки в Новограді-Волинському. 25 лютого, у день народження великої поетеси, заклад буде готовий зустрічати гостей. Ремонтні роботи завершено, експозицію встановлено. Утім, у майбутньому заклад має трансформуватися. Ми повернемо музею автентичність. Залучимо до цього процесу науковців та лесезнавців. Будинок, у якому народилася наша видатна землячка, неодмінно стане меккою культурного туризму!» — написав Володимир Федоренко на своїй сторінці.
Наразі проєкт реконструкції музею (добудови) на майже 11 млн гривень, який став можливий завдяки кількарічним зверненням, особистим візитам і наполегливості міської влади Новограда впродовж попередніх трьох років, пройшов експертизу. Але на фінальному етапі виділення коштів і проведення тендеру його ледве не загальмував голова обласної ради. Про його ймовірні мотиви на прес-конференції не згадували. Більше того, Микола Боровець (попри те, що Володимир Федоренко назвав його й Дмитра Костюка «подєльніками») закликав «не роздмухувати цю ситуацію як конфлікт» між керівництвом Новограда й обласною радою.
Можливо, тому, що, крім коштів на музей, нині йде розподіл фінансування на капітальний ремонт доріг у Житомирській області. За попередньою інформацією, левову частку фінансування мають отримати другорядні напрямки, а не міста обласного підпорядкування, які мають в цьому більшу потребу. Нардеп Дмитро Костюк пообіцяв, що докладе зусиль, аби розподіл коштів на ремонт доріг в області був переглянутий. Тим більше, що Новоград уже за рахунок власного бюджету виготовив низку проєктно-кошторисних документацій на головні міські вулиці.
«Із боєм (адже, на жаль, деякі народні депутати виступили проти) відстояв виділення 13 млн 697 тис. грн із держбюджету, щоб нарешті закінчити будівництво прозорого офісу з блокованими приміщеннями торгово-тренінгового центру в Баранівці! Для Баранівської ОТГ — це надважливий проєкт, можливість одержати додаткові кошти до бюджету в той час, коли внаслідок славної роботи попередників обрана нещодавно місцева влада зіткнулася з величезною дірою в міському бюджеті.
Небезпека нависла над Новоград-Волинським хірургічним корпусом! Із 97 млн 718 тис. грн, які (за підрахунками міста) потрібно для завершення ремонтних робіт, у ДФРР передбачили лише 6 млн 565 тис. грн, і ці кошти хочуть забрати. Тому я звернувся з проханням до заступника міністра регіонального розвитку, щоб було проведене виїзне засідання щодо хірургічного корпусу — і не в Києві чи Житомирі, а в Новограді. Підтримку від міністерства в цьому питанні отримано. Сподіваюся на мудре рішення, яке дасть можливість ще не 10-15 років будувати, а завершити будівництво хірургічного корпусу в найближчі роки! Це — дуже важливий проєкт, на який уже витрачено шалені кошти (близько 50 млн грн), і цю справу необхідно довести до успішного завершення!» — інформує Дмитро Костюк.
Олег БРЮХАНОВ