25 січня — День святої великомучениці Тетяни

25 січня — День святої великомучениці Тетяни

День Тетяни Хрещенської відзначають із 1755 року. Свята мучениця Тетяна (Татіана) народилася у знатній римській родині. Батько дівчини був консулом, водночас приховуючи, що є християнином. Дочку виховував по-християнськи, відданою церкві і Богу. Коли Тетяна виросла, то заміж не пішла, а віддала себе служінню Богу. Служила в храмі діаконтисою: готувала жінок до хрещення, допомагала священику під час обряду, відвідувала і доглядала за хворими, стежила за порядком під час відправи у храмі.
Своє праведне життя красуня Тетяна закінчила як мучениця. Префект Риму видав указ про заборону християнської віри. Багатьох християн, поміж яких була й Тетяна з батьком, схопили та привели у храм Аполлона, де змушували принести жертву язичницьким богам. Дівчина голосно заявила, що ніколи не зрадить своєї віри, а потім почала молитися. Її піддали тортурам. Та сталося диво.
Мучителі побачили, що дівчину оточили четверо ангелів, які відводять від неї удари. Але її не переставали катувати. Та Господь захищав її. Вражені стійкістю Тетяни та побаченими дивами, кати відмовлялися виконувати накази, просили у святої прощення та ставали на її бік, навіть ціною власного життя.
Ніщо не могло зламати віри Тетяни і примусити її відректися від Ісуса Христа. Тоді суд прирік дівчину на смерть. Разом із нею вбили й батька. Згодом Тетяну долучили до лику святих, а в день її страти вшановується пам’ять святої великомучениці.
У 1755 році день святої великомучениці Тетяни (Тетянин день) одержав нове значення в історії російської науки — імператриця Єлизавета Петрівна підписала «Указ про установу в Москві університету з двох гімназій». Потім був Указ Миколи I, де він розпорядився святкувати не день відкриття університету, а підписання акту про його заснування. Так з’явилося студентське свято — Тетянин день і День студента.
Колись на Тетянин день селяни завбачували літню погоду. Якщо вигляне сонце, то рано прилетять птахи з вирію, а коли сніжно, то дощитиме по літі. Є й така прикмета: сонячно на Тетяну — щедрий урожай визріє. У першу чергу — слив, полуниць, моркви.