Звягельський календар

Звягельський календар

1187 рік — вперше у Київському літописі (за Іпатіївським списком) згадується Україна. Оповідаючи про смерть переяславського князя Володимира Глібовича, під час походу на половців, літописець каже, що «за ним же Україна багато потужила» (нем же Оукраина много постона).
У 1494-96 р.р. Звягельська волость, як і вся Волинь, дуже постраждала та обезлюдніла від нападів татар. Спустошення було таким, що у 1496 р. великий князь Олександр пожалував одного чоловіка з сім’єю аж у Вруцькому повіті наміснику Звягельському Якову Мізю (Мезінцю).
1635 рік — у місті проживало 76 ремісників, 18 чоботарів, 12 кравців, 6 ковалів, 6 гончарів, 3 м’ясники тощо.
1859 рік — розпочалось будівництво міської в’язниці.
1932 рік, 2 лютого — вийшла постанова ВУЦВК про утворення областей. Утворено Київську область, до якої увійшла більша частина сучасної Житомирщини.
1943 рік, січень-лютий — на території в’язниці розстріляні родини підпільників (у тому числі жінки і діти). Усього за період окупації в міській в’язниці гестапо і поліцією було закатовано біля 7200 осіб.
1944 рік, лютий — жителі міста і району зібрали понад 22 тис. центнерів хліба у фонд оборони та 2 млн. крб. на побудову танкової колони «Колгоспник України», за що одержали подяку від Верховного Головнокомандуючого.
1949 рік, лютий — створено театральну трупу при Будинку культури (режисер В.Дубовицький).
1972 рік, лютий — засновано премію ім.Лесі Українки. Першими її отримали поет Микола Сингаївський, Народна артистка СРСР Ада Роговцева та Заслужена артистка УРСР Валерія Заклунна.
1973 рік, лютий — пройшла зустріч у клубі веселих і винахідливих (КВВ) між командами машинобудівників та працівниками змішторгу (ведучий Володимир Дідковський).
1982 рік, лютий — завершено будівництво сироробного комбінату (з переробкою 170 т молока на добу, випуском 8 т вершкового масла, 5 т твердого сиру).
1982 рік, лютий — за ініціативи ветерана війни Миколи Андрійовича Калюжного створено хор ветеранів при Будинку офіцерів (художній керівник — В.Я.Глушичко, колишній військовий диригент, ветеран війни).
1993 рік, 1 лютого — у місті почав діяти митний пост Київської митниці (начальник поста С.Я.Байтрак).
2004 рік, 4 лютого — відкритий Палац спорту в районі «Морське», директором призначений М.В.Кащук.