«Після локалізації аварійної ситуації строки на відновлення газопостачання чинним законодавством не встановлено»

Про це повідомляють у Новоград-Волинському управлінні експлуатації газового господарства у відповідь на запит газети «Звягель» щодо ситуації, яка сталася на 1-му провулку Воровського 1 січня 2014 року. Тоді дерево, яке впало на газову трубу, залишило без газу 7 будинків.
Редакцію «Звягеля» про інцидент повідомив на наступний день, 2 січня, чоловік, котрий представився Володимиром. Його будинок серед інших залишився без газопостачання, а відтак — без тепла.
За його словами, аварійна бригада, приїхавши на виклик, заткнула перебиту трубу гумовим «чопиком». Як це було, чоловік сфотографував і надав редакції ці фотознімки. А за відновлення газопостачання працівники УЕГГ взялися вже наступного ранку.
Щоб з’ясувати подробиці від офіційних осіб, ми звернулися до начальника відділу з питань цивільного захисту міської ради Олександра Мельника. «Диспетчерська служба мені повідомила, що вони вжили всіх необхідних заходів. Я кожного ранку, незалежно від того, чи робочий день, чи вихідний, о 07.15 обдзвонюю всі служби міста. Мені відповіли, що труба не перебита, подачу газу відключили. Управління експлуатації газового господарства — це не комунальне, а приватне підприємство, з яким у кожного абонента укладений договір. Якщо хтось із абонентів має претензії до якості надання послуги, то він має звертатися до підприємства із відповідною заявою», — так прокоментували ситуацію у міській раді.
В управлінні експлуатації газового господарства нам відповіли, що коментар із цього приводу нададуть лише після письмового звернення редакції. Цими днями газета «Звягель» отримала лист-відповідь від газовиків за підписом начальника управління І.Л.Лучицького. Подаємо дослівно і без скорочень:
«На Ваш запит щодо аварійної ситуації по 1-му провулку Воровського повідомляємо, що 1 січня 2014 року, о 19:00, в аварійну диспетчерську службу Новоград-Волинського управління експлуатації газового господарства ПАТ «Житомиргаз» надійшло повідомлення від мешканця будинку №24 по 1-му провулку Воровського в м.Новоград-Волинський про витік природного газу. Виїхавши за вказаною адресою, аварійна бригада встановила, що на надземний газопровід, який проходить по межі будинків №22, 24 по 1-му провулку Воровського, впала частина дерева і пошкодила газову трубу діаметром 57 мм. Протягом тридцяти хвилин з моменту повідомлення аварійна ситуація була ліквідована шляхом відключення від газопостачання групи будинків. Оскільки, відповідно до п.7.17 Правил безпеки систем газопостачання України, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці №254 від 01.10.1997 року, проводити зварювальні та газонебезпечні роботи в темний час доби заборонено, газопостачання було відновлено працівниками Новоград-Волинського УЕГГ наступного дня (2 січня 2014 року), о 15:00. Мешканці прилеглих будинків були попереджені про тимчасове припинення газопостачання у зв’язку з аварійною ситуацією в усній формі.
Під час проведення локалізації вищезгаданої аварійної ситуації було встановлено, що земельна ділянка, на якій знаходиться дерево, частина якого в результаті падіння пошкодила газову трубу, належить мешканцю кв. 22 по 1-му провулку Воровського, 22. Власник помешкання був попереджений працівниками управління про необхідність зрізати аварійне дерево 23 червня 2013 року, про що було складено відповідний акт.
Внаслідок аварійної ситуації, підприємству було завдано збитків на суму більше 7 тис.грн., відповідно до розрахунку витрат природного газу при аварії та акту виконаних робіт, які будуть стягнуті в примусовому порядку з зазначеної вище особи в судовому порядку.
Відповідно до п.8.9. Правил безпеки систем газопостачання України, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці №254 від 01.10.1997 року, в разі виникнення аварійної ситуації, аварійна бригада повинна прибути на аварійний об’єкт в гранично короткий строк, встановлений положенням про АДС, але не пізніше, як через 40 хвилин. За всіма повідомленнями про вибух, пожежу, загазованість приміщень бригада АДС повинна виїхати до місця аварії протягом 5 хвилин. Після локалізації аварійної ситуації строки на відновлення газопостачання чинним законодавством не встановлено, але з урахуванням всіх об’єктивних обставин — у найкоротший термін».
Олег БРЮХАНОВ