Лісівники переходять на європейський рівень виробництва

Лісівники переходять на європейський рівень виробництва

24 січня керівництво Новоград-Волинського Держлісмисгоспу зібрало працівників місцевих ЗМІ, аби проінформувати їх про результати своєї діяльності, поділитися набутками, втратами, а також, звісно, поділитися перспективами на поточний рік.
Насамперед С.А.Нусбаум, директор підприємства, розповів про санітарний стан лісу, який, на жаль, останніми роками є невтішним. Адже в минулому році вперше в історії господарства довелося проводити рубку догляду та оздоровлення лісів більше, ніж рубок стиглого лісу.
Ряд несприятливих еколого-кліматичних факторів, зокрема зміна кліматичних умов у нашому регіоні (останні посушливі роки), призвели до захворювання кореневої системи деревини хвойних порід.
Як зауважив на зустрічі Степан Антонович, ситуація нині є катастрофічною, і щоб запобігти поширенню хвороби, лісівники прикладають максимум зусиль — проводять санітарну рубку ураженої хворобою деревини та насаджують нові плантації такими видами порід, як дуб, сосна, модрина та європейська ялина.
Щодалі лісове господарство поступово проводить модернізацію. Зокрема вдалося забезпечити системи відеоспостереження за лісовими масивами, щоб не допустити незаконних рубок, крадіжок лісової продукції та браконьєрства. Лісовою охороною також постійно проводяться рейдові виїзди, особлива ж увага приділяється у вихідні дні.
На сьогодні Держлісмисгосп є одним із небагатьох підприємств, де здійснюється глибока переробка деревини, в тому числі і її сушіння. Господарство також виготовляє паркет, сухі колоті дрова, пиломатеріал, піддони, пилені дубові та ясенові заготовки. Їхню продукцію, яка є порівняно недорогою та екологічно чистою, залюбки закуповують в Україні та в Європі.
Упродовж двох останніх років вагомим досягненням підприємства стало збільшення потужностей сушильного господарства. Завдяки цьому третина переробленої деревини реалізується в сухому вигляді. Тобто, інвестування коштів йде фактично у малозатратне виробництво.
Сьогодні, як зазначив С.Нусбаум, у лісоруби йдуть неохоче. Праця важка, доводиться працювати і в дощ, і в морози. Тому підприємство розпочало будівництво доріг у лісових масивах. Вони полегшать вивезення деревини з лісу і в майбутньому зменшать ручну працю лісівників. А згодом лісову роботу виконуватиме потужна, багатоопераційна лісозаготівельна техніка — харвестери та форвардери, яка немало коштує, але за кілька років вона має себе окупити і в майбутньому принести чималі дивіденди.
У минулому ж році у Держлісмисгоспі вже почали вкладати кошти у закупівлю великотоннажних автомобілів «МАЗ» з обладнанням для навантаження деревини, придбали також економічний екскаватор «КОМАЦУ».
Побутує думка, що останніми роками ліс нещадно ріжуть, аби на цьому заробити. С.Нусбаум зауважив журналістам, що ліси в нашому районі масово засаджувались у 50-ті роки минулого століття і досягли того віку, коли їх потрібно зрізувати. Разом із тим, на місці вирубаних ділянок одразу насаджуються нові. Тож, лісовий баланс не втрачається, за цим ретельно стежать лісівники і навпаки намагаються розширювати лісові плантації, оскільки знають, що ліс — це легені країни.
Микола МАРУСЯК