Яскравий шлях недовгого життя

Яскравий шлях недовгого життя

2 березня виповнилося 115 років з дня смерті нашого земляка — письменника, основоположника нової єврейської літератури Мордехая Фейєрберга (1874-1899 р.р.). Всього 25 років прожив талановитий письменник, ускладнених постійними конфліктами з дуже побожним батьком та хворобою — туберкульозом горла.
Краса рідного краю (родина проживала в Гульську та Новограді-Волинському) і прогресивні погляди на значення художньої творчості та упевненість у тому, що в цій творчості може проявитися загальнолюдське значення тільки в національних формах, надихають його на творення оповідань, пройнятих і тонким ліризмом, і акцентами на проблеми несправедливості суспільства. Книги і окремі оповідання Фейєрберга друкувалися в Америці, Росії, Німеччині, Ізраїлі, Польщі. В 2003 році в нашому житті видавництво «НОВОград» випустило збірку «Свет и тени» оповідань Фейєрберга російською мовою (переклад Леоніда Когана). Ця книга знайомить читача з його літературною діяльністю і з трагічним життям людини прогресивних поглядів.
Іменем Фейєрберга названа одна з вулиць Тель-Авіва в Ізраїлі. А 27 липня 2001 року у Новограді-Волинському на будівлі колишньої Чорнобильської синагоги, де навчався юний письменник, встановлена меморіальна дошка Фейєрбергу.
Цікаво, що на нашій землі в ті далекі роки перетиналися життєві шляхи молодого Фейєрберга і родини Косачів. Наша земля стала колискою діячів художньої творчості загальнолюдського значення.
Жанна ВАСИЛЕНКО