Ще не мобілізація, але вже й не «ігри у солдатики»…

Ще не мобілізація, але вже й не «ігри у солдатики»…

Виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов своїм указом ввів у дію рішення РНБО, за підсумками засідання в суботу ввечері, щодо приведення в бойову готовність Збройних Сил України та інших питань.
Третій пункт рішення стосується доручення Міністерства оборони України організувати та провести навчальні збори з військовозобов’язаними у необхідних обсягах під час та у строки, визначені Генштабом ЗСУ, — таку інформацію розповсюдили вітчизняні ЗМІ ще 2 березня. На місцях відреагували — миттєво розпочалися виклики військовозобов’язаних до військкоматів та формування штатів військкоматів на випадок оголошення мобілізації.
…Зранку, у вівторок, 11 березня, жителі Новограда наполоханими і навіть дещо зляканими поглядами супроводжували чоловіків із характерники рюкзаками й сумками. Практично все місто вже знало, що ті прямують до Палацу культури, де розгорнуто головний центр збору на випадок мобілізації. Наразі цього слова намагаються уникати — згадані події називають «навчальними зборами». Водночас інформацію на цю тему надають не всі і, відверто скажемо, неохоче.
У міській раді «Звягелю» відповіли, що детальніше про навчальні збори — про кількість залучених, терміни, місце проведення — краще розпитати у військкоматі. Звідти переадресували до керівництва місцевого військового гарнізону. Там теж ми отримали доволі лаконічний, як для такого розвитку ситуації, коментар.
Його по телефону надав заступник командира 30-ї ОМБр по роботі з особовим складом Василь Стасієв. Він повідомив, що навчальні збори з військовозобов’язаними заздалегідь заплановані, і проводяться вони на території бригади. Збори триватимуть 10 днів. До них залучені не тільки чоловіки з Новограда-Волинського й району, а, зокрема, жителі Коростеня, Баранівки та інших прилеглих районів. Кількість осіб не конкретизується — називають декілька сотень. Подібні заходи проводяться також на базі інших військових частин країни.
Відзначимо також, що у четвер, 13 березня, Верховна Рада України ухвалила закон, яким створила національну гвардію, у лави якої планують залучити до 60 тисяч осіб. Гвардія допомагатиме в охороні державних кордонів України та підтриманні правопорядку всередині країни.
Тим часом, як повідомив «Звягелю» заступник міського голови Сергій Колотов, у зв’язку з проведенням навчань резервістів і задіянням значної кількості автобусів для їхнього щоденного перевезення, можливі зриви окремих рейсів на міських автобусних маршрутах.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Іллі СІМЧУКА