Особливості місцевого кронування

Особливості місцевого кронування

Обрізування або ж по-іншому кронування лип, що ростуть обабіч центральних вулиць Новограда, викликає неоднозначну реакцію серед городян. Наша газета вже неодноразово друкувала з цього приводу позицію міської влади, яка пояснювала кронування дерев необхідністю робіт із благоустрою. Такий підхід через декілька років дозволяє деревам набути естетичного вигляду, при цьому не пошкоджуючи повітряні лінії електропередач. Утім, час від часу до редакції надходять листи, в яких звучить критика таких дій. Їхні автори наводять свої аргументи, з якими й пропонуємо ознайомитися в наступному листі.
Я, як і тисячі мешканців Новограда, не можу спокійно спостерігати, як знущаються над деревами на вулицях нашого міста. Пам’ятаю Новоград, коли він весь був у величезних деревах, це було дуже гарно. Звичайно, що в той час, п’ятдесят років тому, в місті було значно менше автотранспорту і дихалося легше.
Років тридцять тому старі дерева вирізали, але на їх місця насадили липи. Але вже майже два роки їх знищують, лишаючи рани на стовбурах, які потворно стирчать на тротуарах. Багато мешканців міста зверталися до влади і отримали відповідь: «Різали і будемо далі різати». Так би мовити, проводиться кронування.
Звернувся і я у міську раду тиждень тому, зайшов у приймальню, щоб потрапити до мера, але мене відправили у кабінет №49. Зайшов туди, почав розмову і одразу отримав шквал звинувачень від однієї із господарок кабінету, мовляв, я нічого не розуміюся на красі дерев. Мені продемонстрували купу паперів, інструкцію з окультурювання, тобто знищення, зелених, санітарів міста.
…Липами до жовтневого перевороту 1917 року, коли до влади прийшли кухарки (так казав Ленін), засаджували території навколо лікарень, костелів, синагог, церков, монастирів, вулиці міст, оскільки про лікувальні властивості цих дерев люди знали давно. Липа має надзвичайний лікувальний ефект, особливо, коли вона цвіте. Її знищення — це варварство.
І от варвари, а інакше їх не можна назвати, дали наказ нищити це цілюще дерево. А тисячі перехожих мусять щодня ходити під тими липами на горе-тротуарах, на які не вистачає грошей. Особливо влітку, в 40-градусну спеку, коли можна було би заховатися в тіні, натомість люди вимушені мліти під палючим сонцем. Раніше ходили в холодку під липами, дихали цілющим повітрям, а тепер змушені дихати вихлопами автомобілів…
Не в останню чергу, звідси — й такий низький імунітет, масово вмирають люди, навіть молодого віку — від хвороб серця, раку, цукрового діабету. То, може, вже пора зрозуміти, що не можна нищити все живе навколо себе, бо й самому можна загинути від свого бездарного хазяйнування.
З повагою до читачів та мешканців міста
М.МУЗИЧКО