Любите чистоту у місті — любіть платити за це

У Новограді планують підвищити тариф за вивезення сміття. З 2011 року вивезенням сміття у Новограді займається ТОВ «Міськкомунсервіс». Не­безпідставно тут вважають, що зробили значний внесок у справу благоустрою міста — на сміттєвих майданчиках багатоповерхівок з’явилися сучасні контейнери для роздільного збору сміття, ліквідовано чимало сміттєзвалищ, місто стало чистішим — це відзначають і жителі, і гості. Хоча, звісно, залишається низка проблем щодо збору та утилізації сміття.
Чимало проблем існує, зокрема, у вивезенні сміття з приватного сектору. По-перше, забирають відходи лише раз на два тижні, по-друге, трапляються збої у графіку вивезення, по-третє, «зі скрипом» впроваджується програма встановлення пластикових контейнерів. Є люди, котрі навіть 6 гривень щомісяця не хочуть платити за послугу, а витратити 300 гривень на контейнер, щоб собаки не роздирали мішки і не доводилося потім самим же збирати його по вулиці, то взагалі проблема.
Дехто побоюється, що контейнери вкрадуть злодії, або просто шкодують чи не мають грошей. До речі, навіть на територіях ОСББ трапляються випадки, коли пластикові контейнери підпалюють — за два роки згоріло вже 40 контейнерів вартістю 1 тис. 800 гривень. Не усі мешканці навчилися сортувати сміття, як це роблять за кордоном (там навіть слідкують за сусідами і скаржаться на порушників), іншим, із незрозумілих причин, простіше викинути сміття поруч із контейнером… Людям ще належить зрозуміти, що не лише від тих, хто збирає сміття, залежить чистота на їх вулицях — від мешканців вона залежить не меншою мірою.
Із цим погоджується і директор ТОВ «Міськкомунсервіс» Роман Седлецький. Каже, що на його підприємстві дбають про те, аби модернізувати процес вивезення сміття, усунути недоліки у роботі. Втім, зробити це за символічну плату, яку нині платять новоград-волинці (у приватному секторі — 6 гривень з будинку), стає дедалі важче. За словами директора, якщо не будуть внесені зміни у цінову політику послуги, то його підприємству загрожує банкрутство.
Наскільки підвищиться ціна — про це на підприємстві наразі не говорять. Зауважують, що нова вартість залежатиме від кількості осіб, котрі проживають у квартирі чи будинку, а не від житлової площі, як раніше. Коли саме чекати підвищення цін, наразі теж точно не повідомляють. Нині обгрунтованість нового тарифу роз­глядає столична інспекція з цін, а потім, обіцяють у ТОВ «Міськкомунсервіс», обговорення винесуть на розгляд громади міста.
Юлія КЛИМЧУК