Чи не стане Закон про запобігання фінансової катастрофи «фінансовою катастрофою» для пересічних українців?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Нещодавно Верховна Рада прийняла Закон про запобігання фінансової катастрофи. Про що йдеться в даному законі?
Василь К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
27 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні». Даним законом вноситься низка змін до законів України. Більше всього змін внесено до Податкового Кодексу України. Введення в дію норм Закону здійснюється поетапно.
Даний закон «вдарить по кишені» кожного українця, оскільки, згідно з його положеннями, акцизи, а отже і ціни, збільшаться на товари народного вжитку, починаючи від пива та цигарок, і закінчуючи автомобілями. При цьому податком будуть обкладатись депозити в банківських установах, а виплати державним службовцям, прокурорам, суддям та допомога при народженні дитини знизяться. Чи допоможуть такі заходи вивести країну з кризи — покаже тільки час. Але про все по порядку.
ЗМІНИ, ЯКІ НАБУЛИ ЧИННОСТІ З 1 КВІТНЯ 2014 РОКУ
Даним Законом затверджені ставки податку на прибуток підприємств у розмірі 18% та податку на додану вартість — 20%, а також запроваджено оподаткування ПДВ операцій із постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення за ставкою 7%.
Зменшено неоподатковуваний ПДВ імпорт товарів, який переміщують у міжнародних поштових відправленнях, із 300 до 150 євро.
Ставки податків і зборів, окрім збору за спеціальне використання лісових ресурсів та екологічного податку з утилізації знятих з експлуатації транспортних засобів, визначених в абсолютних значеннях (крім євро), будуть коригуватися на індекс споживчих цін, індекс цін виробників промислової продукції.
Ставка плати за користування надрами на газовий конденсат підвищена з 39% до 42%, на нафту збережена на попередньому рівні — 39%. Розширено коло платників збору у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на природний газ.
Удвічі збільшено ставки збору за користування радіочастотним ресурсом України.
Вдвічі збільшено ставки акцизного податку на нові автомобілі та мотоцикли з об’ємом двигуна понад 0,5 л; встановлено ставки акцизу на мотоцикли з об’ємом двигуна до 0,5 л на рівні 0,06 євро за 1 куб. см і підвищено удвічі ставки акцизного податку на автомобільні кузови.
Встановлена єдина ставка акцизного податку на дизпаливо (98€ за 1000 кг) замість диференційованих ставок, залежно від вмісту сірки (від 46€ до 98€ за 1000 кг). Введено оподаткування альтернативного палива.
Базою оподаткування податком на нерухомість встановлено загальну площу об’єкта житлової нерухомості замість житлової.
Введено збір на обов’язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5% при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.
Пенсійні виплати, розмір яких перевищує 10 тисяч гривень, будуть оподатковуватися податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15% (17%) із суми перевищення.
Державним службовцям, прокурорам і суддям, у разі виходу на пенсію, скасовано виплату грошової допомоги в розмірі 10 місячних посадових окладів.
ЗМІНИ, ЯКІ НАБУДУТЬ ЧИННОСТІ З 1 ТРАВНЯ 2014 РОКУ
Поганою новиною для любителів пінного напою стане збільшення ставки акцизного податку на пиво на 42,5%.
При цьому, Прем’єр-міністр України в ефірах провідних телеканалів заявляв, що таке подорожчання повинно скласти 50 копійок на пляшці пива, що не є катастрофічним, та 1 гривню на пачці цигарок, що є більш суттєвим та істотно «вдарить по кишені» курців.
Також змінюються пропорції єдиного соціального внеску між фондами соціального страхування таким чином:

  • на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування — 34,3% (збільшиться на 1,1%);

  • на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття — 0,5% (зменшиться на 1,0%);

  • на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням — 1,7% (зменшиться на 0,2%);

  • на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, — 1,61% (збільшиться на 0,1%).


Також не пощастить суддям, прокурорам, військовослужбовцям і держслужбовцям, які збираються на пенсію, оскільки розмір пенсії цієї категорії громадян зменшиться з 80% від заробітної плати до 70% від зарплати.
ЗМІНИ, ЯКІ НАБУДУТЬ ЧИННОСТІ З 1 ЛИПНЯ 2014 РОКУ
Оподаткування доходів у вигляді заробітної плати оподатковуватиметься за старими ставками — 15% (17% від суми, що перевищує 10 розмірів мінімальних зарплат на 1 січня податкового року).
Встановлюється прогресивна шкала оподаткування податком на доходи фізичних осіб пасивних доходів за ставками: 15% (у 2014 році дохід до 248,472 тис. грн.), 20% (у 2014 році дохід від 248,473 тис.грн. до 482,328 тис. грн.) і 25% (у 2014 році дохід понад 482,329 тис. грн.), а саме: дивідендів, відсотків, роялті, інвестиційного прибутку, з обов’язковим проведенням річного перерахунку нарахованого (утриманого) податку.
Збільшуються ставки акцизного податку на тютюнові вироби на 31,5%.
Зміниться розмір допомоги при народжені дитини. Допомога при народженні дитини призначатиметься у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюватиметься одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачуватиметься протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
На даний час допомога при народженні дитини надається наступним чином: у сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму (36540,00 гривень) — на першу дитину; кратній 60 розмірам прожиткового мінімуму (73080,00 гривень) — на другу дитину; кратній 120 розмірам прожиткового мінімуму (146160,00 гривень) — на третю і кожну наступну дитину. Виплата допомоги здійснюється одноразово у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини
(12180,00 гривень), решта суми допомоги на першу дитину виплачується протягом наступних 24 місяців, на другу дитину — 48 місяців, на третю і кожну наступну дитину — 72 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
ЗМІНИ, ЯКІ НАБУДУТЬ ЧИННОСТІ З 1 ВЕРЕСНЯ 2014 РОКУ
Збільшуються ставки акцизного податку на спирт та алкогольні напої на 25%.
ЗМІНИ, ЯКІ НАБУДУТЬ ЧИННОСТІ З 1 СІЧНЯ 2015 РОКУ
Буде здійснюватися індексація нормативної грошової оцінки земель для визначення бази оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком.
Окрім того, даним Законом передбачено скорочення чисельності МВС, СБУ і прокуратури та інших державних органів.