Чому у конкурсу «Моє квітуче місто» цього року — особливе завдання?

Багаторічний квітковий конкурс вже понад десять років є творчою родзинкою Новограда-Волинського. Але цього року у конкурсу — особливе завдання, — наголошує його незмінна організаторка і натхненниця, голова жіночої ради Тамара САХНЕНКО.
— Дуже шкода, що наші серця і душі сьогодні неспокійні, — поділилася Тамара Романівна, — адже багато синів і чоловіків виконують завдання із захисту миру в Україні. Ми віримо у те, що усе буде добре, а зі свого боку прагнемо підтримати захисників. Цього року наша участь у заквітчуванні міста повинна бути особливою, щоб наші квіти стали квітами миру, любові та особливої поваги до тих, хто захищає кордони нашої держави.
Співпраця жіночої ради та військових — це давня традиція. Як розповіла Тамара Сахненко, торік очільник 8-го армійського корпусу Петро Литвин став одним зі спонсорів конкурсу, закупивши квіткового насіння на 5 тисяч гривень. А командир 12-го інженерного полку Микола Борісов, разом із підлеглими, подбав про імідж Новограда, висадивши при в’їзді у місто чорнобривці.
Організатори конкурсу радіють, що всім разом вдається допомагати комунальникам, адже старається усе місто: приватні магазини, установи, підприємства, ОСББ, перукарні. Квіти стали каталізатором креативності та організаторських умінь, бажання зробити щось на користь людей.
Приємно, що з кожним роком у місті стає дедалі більше дбайливих господарів, котрі наводять лад не лише на власному подвір’ї, а й садять квіти за своїми парканами. Тамара Сахненко відзначила старання власників будинків на вулицях Войкова, 27/2; Мамайчука, 18 і 20; Житомирській, 13 і 87; Волі, 72; Чехова, 26; Гагаріна, 43/А; Академіка Лисіна, 94; Дружби, 19, та багатьох інших.
Суцільними оазисами квітів є цілі вулиці — Коцюбинського та Лянгуса, де головні ініціатори — В.М.Поліщук та Р.Ф.Лобанова. Прикро, що окремим людям не вистачає культури, щоб цінувати добро, зроблене іншими. Навчати цьому потрібно з дитячих садочків та шкіл, з малих років у родинах. У цьому, щоразу наголошують організатори, і полягає ідея конкурсу — якщо дитина зростає у красі, серед квітів, то вона не буде смітити, ламати дерева, виривати і топтати квіти, обмальовувати під’їзди. До речі, освітяни активно підтримують усі ідеї квіткових ландшафтів, а в управлінні освіти і науки навіть пообіцяли організувати «уроки квітів».
Учасниками конкурсу щороку стають трудові колективи, з ініціативними директорами та креативними працівниками. Серед таких — медичний коледж, який вже цього року взявся заквітчувати площу Лесі Українки, колектив школи №8, який висаджує квіти не лише на території закладу, а й на провулку до нього. Підведення конкурсу і нагородження учасників відбудеться восени, а зараз кожен має змогу долучитися.
— Вірю, що за ці роки нас почули багато новоград-волинців, і ми сколихнули у їх серцях патріотичні почуття, — радіє Тамара Сахненко. — Мрію, що у нашому місті з’явиться бузковий парк на берегах Случі і клумби з червоними, білими і жовтими трояндами біля пам’ятника Лесі. І що їх ніхто не вкраде, не зламає, не затопче… У такому місті ми обов’язково житимемо краще!
Юлія КЛИМЧУК