У аптеці №217 відкрито кабінет з порятунку сердець

У аптеці №217 відкрито кабінет з порятунку сердець

Смертність від серцево-судинних захворювань очолює сумний рейтинг хвороб сучасного людства. Прикро, але в Україні проблема стоїть особливо гостро, адже тривалість життя українців — найкоротша у Європі. Профілактику серцево-судинних хвороб спеціалісти називають рятівним колом у подоланні проблеми. Саме з цією метою у четвер, 24 квітня, у центральній міськрайонній аптеці №217 було відкрито кабінет, де кожен охочий зможе безкоштовно дізнатися про стан свого здоров’я та фактори ризику.
До цього часу в Україні відкрито вже 10 таких кабінетів літньої людини. Цікаво, що Новоград долучився до числа великих міст, де впроваджено ініціативу. Це не дивно, адже серед новаторів — колектив на чолі із завідуючою Тамарою Сахненко.
— Наша аптека підтримала всеукраїнську ініціативу «60 + кардіо», — розповіла Тамара Сахненко. — Мета проекту — покращити і подовжити якість життя людей, об’єднавши зусилля влади, медичної громадськості, ЗМІ для досягнення цієї мети. А найперше — навчати людей заходам з профілактики здоров’я.
За статистикою, люди похилого віку перебувають у групі ризику серцево-судинних паталогій. Проте у цьому кабінеті консультації зможе отримати кожен бажаючий, незалежно від віку — щоденно, з 9 до 17 години. Не кожен знаходить час на відвідування лікаря, тож відкриття кабінету в аптеці, сподіваються спеціалісти, зекономить час людей та допоможе їм бути уважнішими до себе.
Головне завдання — збільшити інформованість населення щодо способу життя, факторів ризику серцево-судинних захворювань, контролю цих факторів ризику та модифікації способу життя. Для цього людині запропонують експрес-діагностику: виміряти тиск, а за допомогою параметрів ваги та зросту визначити індекс маси тіла. Також відвідувачі отримуватимуть інформаційний бюлетень про те, наприклад, як правильно вимірювати тиск і чого не варто робити при болях у серці.
— Ми не лише актуалізуємо проблему, а й займаємося просвітницькою діяльністю, — наголосила Ганна Акопян, спеціаліст компанії «Сандоз», що підтримує всеукраїнську соціальну ініціативу «60 + кардіо». — Віримо, що загальними зусиллями ми зможемо зробити багато.
Головний лікар міськрайТМО Василь Борис сподівається, що цей проект допоможе у роботі сімейним лікарям. Адже надзвичайно важливо зберегти життя людей без хірургічних втручань, уникаючи витратного лікування серцево-судинних хвороб. Директор медичного коледжу Олена Солодовник також висловила підтримку ініціативи та запропонувала допомогу у профілактичній роботі з боку студентів.
— Здоров’я кожного — це багатство усіх, — зауважив заступник міського голови Сергій Колотов. Він, до речі, став першим клієнтом у щойно відкритому кабінеті, дізнавшись про стан свого здоров’я. — Чим більше буде людей, котрі дбають про себе, тим здоровішим буде наше місто!
Юлія КЛИМЧУК
Фото Іллі СІМЧУКА