Як попередити рак жіночих статевих органів

Для всіх є очевидним, що якщо ми хочемо поліпшити цей світ, то дуже важливо зберегти здоров’я кожної жінки або створити кожній родині максимальні можливості для щасливого життя.
Здорова жінка — це здорові діти!
Рання діагностика злоякісних захворювань жіночих статевих органів є головним завданням, спрямованим на збереження життя і здоров’я жінки.
До причин, що сприяють розвитку раку жіночих статевих органів належить зростання запальних захворювань статевих органів жінок, що є наслідком зростаючої міграції населення, урбанізації, зміни статевої поведінки молоді, проституції.
Несвоєчасне лікування запальних захворювань жіночих статевих органів призводить до хронізації процесу і є причиною безпліддя, позаматкової вагітності, тазового болю, що заподіюють страждання і інвалідизацію жінок у віці соціальної активності.
Міома матки — найпоширеніше доброякісне пухлиноподібне утворення з гладком’язових елементів. Останнім часом стали виявляти і у більш молодих жінок (25-30 років). Кровотеча в менопаузі (посткліматична кровотеча) — нерідкий симптом, з приводу якого жінка звертається до лікаря. Це порушення вимагає вельми серйозної уваги, оскільки воно у значної частини жінок, може бути пов’язано з наявністю злоякісної пухлини (шийки матки, тіла матки, піхви або вульви), а також при непухлинних захворюваннях цих відділів (ерозія шийки матки, виступаючі поліпи шийного каналу, атрофічні кольпіти). Якщо в цей період лікар не проводить повного обстеження жінки або жінка не звертається до лікаря, то це веде до запізнілої діагностики злоякісних новоутворень жіночих статевих органів. Кожна жінка має пам’ятати, що вона повинна звертатися до лікаря не тільки тоді, коли втрати крові будуть обчислюватися літрами, а коли в цей період з’явиться перше кровомазання або з’явиться кров при статевому акті.
Що повинна знати кожна жінка, щоб вберегти себе від злоякісних захворювань жіночих статевих органів? Якщо жінка навіть 1 раз на рік буде профілактично відвідувати жіночу консультацію, то у неї значно зменшиться ризик раку шийки матки.
Жінки, не втрачайте таку можливість, зберігайте своє здоров’я!
Чи можливо попередити злоякісні пухлини жіночих статевих органів?
Кожна жінка повинна знати, що злоякісні пухлини жіночих статевих органів виникають на тлі передракових станів цих органів і мають тривалий період переходу хронічного захворювання в рак. Тому у кожної жінки є час попередити його виникнення. Чекати появи ранніх симптомів злоякісних новоутворень жіночих статевих органів не треба — їх немає, є тільки симптоми гострого або хронічного захворювання жіночих статевих органів.
Пам’ятайте, що для попередження злоякісних пухлин жіночих статевих органів ви повинні 1 раз на рік відвідати гінеколога і провести УЗД за місцем проживання. При необхідності лікар встановить інші терміни.
Сучасні методи діагностики передракових і ракових захворювань жіночих статевих органів:

  1. При кожному відвідуванні гінеколога проводиться цитологічне дослідження мазків з жіночих статевих органів на «атипові» клітини, і жінка повинна знати про них.

  2. Кольпоскопія — мікроскопічне дослідження шийки матки — для виявлення мікроскопічних змін на слизовій.

  3. УЗД (ультразвукове дослідження) жіночих статевих органів, особливо яєчників та тіла матки.

  4. Мамографія.

  5. Онкомаркери (обстеження на онкомаркери яєчників, молочної залози, шлунку, шийки матки, урогенітальні інфекції проводиться в лабораторії Малікс-Мед).


Г.РАТОШНЮК, лікар акушер-гінеколог