«Не відставайте від життя!»

З 24 по 30 квітня, за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні, зокрема в Новоград-Волинському місті та районі, триває Всесвітній тиждень імунізації під гаслом «Не відставайте від життя!».
Метою Всесвітнього тижня імунізації є підвищення поінформованості та знань населення про інфекційні захворювання, керовані засоби імунопрофілактики, про необхідність захисту від інфекцій.
За даними ВООЗ, щороку від усіх керованих інфекцій, завдяки імунізації, у світі зберігається життя 2,5 млн. людей, у тому числі: від гепатиту В — 600 тис., від гемофільної інфекції — 363 тис., від кашлюку — 254 тис., від правця — 163 тис., від поліомієліту, дифтерії, жовтої гарячки — 36 тис. життів.
Завдяки щепленню, зупиняється виникнення епідемій, знижується ризик захворіти під час спалахів інфекцій, зменшується кількість госпіталізацій, витрати на придбання дороговартісних медикаментів.
Натомість про ефективність вакцинації можна говорити лише в тому випадку, якщо нею охоплено 95% населення, що створює колективний імунітет. Наразі охоплення вакцинацією не сягає такого рівня.
У зв’язку з міграцією, зростанням чисельності населення, низьким рівнем життя, погіршенням екології, мінливістю мікроорганізмів, розвитком туризму, ризик захворіти збільшується вдвічі. А також через те, що останнім часом з’являються науково необгрунтовані заяви про небезпеку вакцин, що теж великою мірою несе ризик розвитку багатьох інфекційних хвороб.
Що стосується світового досвіду, то в США вакцинують від 15 хвороб, у Німеччині та Франції — від 12. В Україні імунізацію проводять проти таких інфекцій як поліомієліт, краснуха, правець, дифтерія, кашлюк, кір, епідемічний паротит, гепатит В, туберкульоз, гемофільна інфекція. Ще від 7 інфекційних захворювань вакцинація рекомендована, але проводиться лише за бажанням населення.
У Новоград-Волинському районі серед дітей та підлітків за 2013 рік відмічається тенденція щодо невеликого зростання інфекційної захворюваності в порівнянні з 2012 роком. Зросла захворюваність на вірусний гепатит А, вітряну віспу, скарлатину, зареєстрований один випадок гепатиту В. Зменшилась захворюваність на вірусний гепатит С, кашлюк, епідпаротит. Не реєструвались випадки менінгококової інфекції, дифтерії.
Звертаємось до батьків, які з певних причин відмовляються від проведення профілактичних щеплень, просимо вас провести вакцинопрофілактику дітям, що збереже їхнє здоров’я та життя. Не нехтуйте здоров’ям власних дітей.
В.ХОЛЕВЧУК, заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства Новоград-Волинського міськрайТМО