Хто отримає компенсацію від Уряду на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! На прес-конференції міністр соціальної політики заявила, що малозабезпеченим сім’ям із 1 липня буде виплачуватися компенсація за оплату житлово-комунальних послуг. Хто має право на таку допомогу та який порядок її виплати?
Анатолій Н., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
5 квітня 2014 року постановою Кабінету Міністрів України №83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги» було затверджено Порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги. Даний Порядок набуде чинності з 1 липня 2014 року.
ХТО МАЄ ПРАВО НА КОМПЕНСАЦІЮ?
Дія цього Порядку поширюється на родини, якщо їхній середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї, відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення. Для цілей цього Порядку до складу сім’ї включаються особи, які зареєстровані у житловому приміщенні.
ПОРЯДОК НАРАХУВАННЯ КОМПЕНСАЦІЇ
Компенсація надається на безповоротній основі. Розмір компенсації розраховується окремо для кожного виду комунальних послуг в опалювальний, неопалювальний періоди, а також у неповні місяці опалювального періоду, пропорційно до кількості днів опалювального періоду у зазначених місяцях.
Дана компенсація надається з місяця звернення до завершення опалювального періоду 2014-2015 років. Якщо звернення за наданням компенсації надійшло протягом трьох місяців із дня набрання чинності цим Порядком, то, за бажанням заявника, компенсація може бути призначена з травня 2014 року. У разі підвищення цін і тарифів на комунальні послуги протягом періоду надання компенсації, її розмір перераховується з урахуванням такого підвищення.
Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг (далі — субсидія), які надаються відповідно до законодавства) після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги. При цьому застосовуються норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія.
ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ КОМПЕНСАЦІЇ
Для її призначення заявник звертається до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації з відповідною заявою та визначеним пакетом документів.
У заяві зазначаються наступні відомості про всіх осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку): прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік народження, серія, номер паспорта громадянина України, ким і коли виданий, реєстраційний номер облікової картки платника податків, види отримуваного доходу за попередні шість місяців та згода на обробку персональних даних. Крім того, наводиться перелік комунальних послуг, якими користується сім’я, із зазначенням реквізитів підприємств, що надають послуги.
До заяви додаються:

  • довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;

  • довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (будинку), за формою, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики.


Після прийняття рішення про надання компенсації орган соціального захисту населення інформує про це заявника шляхом надсилання повідомлення, в якому зазначається розмір компенсації для кожного виду комунальних послуг в опалювальний, неопалювальний періоди, а також у неповні місяці опалювального періоду та період надання такої компенсації.
Водночас орган соціального захисту населення щомісяця, до 25 числа, подає підприємствам списки осіб, яким призначено компенсацію, із зазначенням її розміру. Компенсація щомісяця перераховується підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховується на особові рахунки заявника.
Варто зазначити, що надання компенсації припиняється, якщо заявник не оплачує комунальні послуги (крім випадків, пов’язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами), та якщо заявник приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та склад осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. Безпідставно отримані кошти компенсації доведеться повернути.