Рух Опору — єдина ударна сила проти окупації

Після анексії Криму світова спільнота була впевнена, що Росія зупиниться та перестане шматувати Україну. Впевнені в цьому були й українці. Впевнені так само, як і в тому, що Рада не проголосує за диктаторські закони 16 січня, що Янукович не відкриє вогонь проти людей із палицями, що, врешті-решт, Росія не порушить усі можливі міжнародні домовленості й не приєднає Крим до Російської Федерації.
Як і попередні очікування, не виправдались і ці — наразі, за даними МВС, на території України діють цілі угрупування російських бойовиків, для дестабілізації ситуації в країну звозять автобуси «російських туристів» спортивної статури, а сепаратисти тримають зброю, що знаходиться на озброєнні армії Російської Федерації.
Тотальна розруха в українській армії та силових структурах, якій усіма силами сприяв Янукович та його режим, призвели до критичного падіння обороноздатності України — нам практично нема чим захищатися. В цих непростих умовах роль української громади, її підтримка та бажання боронити свою країну — це єдине, що може зупинити російське керівництво від окупації України.
З метою допомогти українцям організуватись в єдину ударну силу проти окупації, Юлія Тимошенко оголосила про створення загальнонаціонального Руху Опору, що об’єднуватиме фахівців силового комплексу та українських патріотів у боротьбі з російською агресією.
«Я сьогодні оголошую про створення Загальнонародного руху опору російській агресії. У кожній області, районі, місті буде створено спеціальні мобілізаційні пункти, які дадуть можливість усім охочим взяти участь у захисті країни», — заявила екс-прем’єр. Мобілізаційні пункти Руху Опору створять на базі партійних осередків «Батьківщини», а центральний штаб згодом переїде на Схід, де його дії потрібні найбільше. Також розпочата робота зі створення бригад територіальної оборони в Запорізькій, Дніпропетровській та Харківській областях.
Наразі лідер партії «Батьківщина» вже змогла залучити висококваліфікованих військових, котрі зголосилися допомогти та разом з українцями стати на захист країни. Зокрема, очолить штаб Руху Опору Геннадій Абрамчук, який керував «Беркутом» до 2004 року, поки цей підрозділ дійсно боровся проти злочинних угрупувань, а не мирних активістів. До нього також приєдналися генерал-полковник Микола Петрук та віце-адмірал Ігор Кабаненко.
Кабаненко був особисто присутній на першому засіданні штабу Руху Опору, де й окреслив подальші плани своєї діяльності:
«Буде розгорнуто навчання персоналу, надання відповідних знань з урахуванням бойового досвіду. Я думаю, що вони набудуть відповідних навичок і захищатимуть нашу державу», — зазначив віце-адмірал.
Тимошенко звернулася до всіх, хто має військовий досвід, досвід у Службі безпеки України, в інших спецпідрозділах, всіх чоловіків, які готові, навіть не маючи спеціальної військової підготовки, мужньо і патріотично йти вперед, долучатися до захисту власної держави у лавах Руху Опору.
Однак ця ініціатива викликала багато питань як у журналістів, так і в представників громадянського суспільства. Зокрема вони торкалися проблем фінансування та взаємодії з державними оборонними структурами.
У свою чергу, Тимошенко зазначила, що жодним чином не збирається протидіяти українським силовикам і, навпаки, хоче підсилити їх ініціативними представниками від громадянського суспільства, кваліфікованими військовослужбовцями у відставці та просто українськими патріотами.
«Всі наші дії скоординовані з силовими та правоохоронними структурами України. Рух Опору створено на базі діючого закону, і ми будемо діяти винятково відповідно до норм законодавства України», — запевнила Юлія Тимошенко на прес-конференції в Києві.
Окрім коштів із передвиборного фонду Юлії Тимошенко, підтримати Рух Опору зможуть усі небайдужі до долі України. Зокрема, екс-прем’єр оголосила про створення міжнародного фонду, через який кожен бажаючий зможе підтримати опір російським окупантам. Наглядова рада фонду складатиметься із предстоятелів церков, котрим довіряє суспільство, і саме вони контролюватимуть використання коштів.
«Сьогодні ми оголошуємо про створення міжнародного фонду, який акумулюватиме фінансові ресурси, щоб тримати Рух Опору повністю підготовленим для участі у спеціальних операціях», — повідомила лідер партії «Батьківщина».
Зараз зрозуміло одне: майбутнє України — в руках самих українців. Ми стоїмо на порозі важкого історичного іспиту, що визначить, чи достойні ми власної держави. Впевнені, що перемога буде наша, разом із правдою та волею, які в українців не зміг ніхто забрати.
П.ВАСИЛЕНКО