Скраплений газ для жителів Житомирщини може подорожчати до 350 гривень за балон

Дочірнє підприємство «Пропан» ПАТ «Житомиргаз» найближчим часом буде вимушене призупинити забезпечення споживачів Житомирської області скрапленим газом за пільговими цінами. Через відсутність спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення його вартість може зрости зі 172 гривень до 350 гривень за один балон газу.
Вже більше двох місяців не проводяться спеціалізовані аукціони з продажу скрапленого газу для потреб населення. На сьогодні через перебої з його постачанням ПАТ «Житомиргаз» має ресурс для забезпечення споживачів всього на декілька днів. Через це можуть постраждати більше 100 тисяч сімей області. Щоб не допустити ще більшого росту напруги в суспільстві, ПАТ «Житомиргаз» звернулося з листами до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, голови Житомирської обласної адміністрації Сидора Кізіна з проханням якнайшвидше вирішити питання з проведення спеціалізованого аукціону з продажу скрапленого газу для комунально-побутового споживання.
«На сьогодні скрапленим газом в Україні користується понад 2,5 мільйони українських сімей, більша частина яких належить до соціально незахищених верств населення. Для жителів Житомирщини проблема скрапленого газу дуже актуальна, адже індивідуальними газобалонними установками користуються більше 100 тисяч сімей. Без балонного газу залишаться сільські жителі у найменш газифікованих районах області», — пояснив директор дочірнього підприємства «Пропан» ПАТ «Житомиргаз» Роман Фещенко.
Зазначимо, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 03.10.11 р. №1064 «Деякі питання організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу», скраплений газ для забезпечення потреб населення області дочірнє підприємство «Пропан» ПАТ «Житомиргаз» закуповує на спеціалізованих аукціонах за цінами виробників, що дає можливість реалізовувати його споживачам за ціною, яка є вдвічі нижчою, ніж комерційна.
«Якщо пільгова вартість одного балону для нашого споживача з доставкою коштує 172 гривні за балон газу, то комерційна вже сягає 350 гривень», — пояснює Роман Фещенко.
RuporZT