На Житомирщині за будь-які прояви сепаратизму — каратимуть!

За вчинення дій, які мають на меті насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, публічні заклики до таких дій, передбачена кримінальна відповідальність за ст.109 Кримінального кодексу України. Також, кримінальну відповідальність за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України передбачає ст.110 Кримінального кодексу України.
До такої відповідальності притягуються особи, котрі вчинили дії, спрямовані на зміну меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Основним законом держави, а також ті, які публічно закликали чи розповсюджували матеріали із такими закликами, у тому числі особи, які є представниками влади.
Крім того, Верховна Рада України 8 квітня 2014 р. прийняла Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України», яким посилила відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України. У тому числі за диверсію, шпигунство, блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства, а також вчиненні дій проти миру та безпеки людства та міжнародного правопорядку.
Крім цього, кримінальна відповідальність — за перешкоджання в особливий період законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до закону України.
Прокуратура області застерігає жителів Житомирщини від необдуманих вчинків та попереджає про сувору відповідальність за вищезазначені незаконні дії. Кожному виявленому протиправному факту буде надана принципова правова оцінка.
Також закликаємо громадськість, засоби масової інформації проявити активну позицію та повідомляти прокуратуру, правоохоронні органи про будь-яку інформацію, що свідчить про підготовку чи вчинення дій, що грубо порушують чинні закони.
Прес-служба прокуратури Житомирської області