Звягельський календар

Звягельський календар

1876 рік, 5 травня — вийшла друком перша наукова робота Олени Пчілки «Українські взори» — збірка українських народних узорів, зібраних на Поліссі і впорядкованих нею.
1903 рік, 6 травня — засновано Городницький Свято-Георгіївський ставропігійний монастир.
\"Звягельський \"Звягельський

1924 рік — прорізано і забудовано провулок між вул.Шкільною (нині Шолом-Алейхема) і Шевченка, який пізніше названо вулицею Комсомольською.
1925 рік — відновлено будівництво залізничної магістралі від Гришина (населений пункт Донецької обл.) до Рівного, розпочате у 1914 році. Роботи в районі міста вела спеціально сформована 118-та військова дільниця.
\"Звягельський
\"Звягельський1943 рік, березень-травень — сформовані партизанські загони ім.Чапаєва (командир М.П.Гордеєв), ім.Хрущова (командир З.І.Кириленко), ім.Молотова (командир К.А.Ареф’єв, Герой Радянського Союзу), у яких воювали понад 200 жителів міста Новограда-Волинського.
1965 рік, 7 травня — з нагоди 20-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні відкритий пам’ятний знак «Обеліск Слави» у Сквері Слави в центрі міста.
1965 рік, 7 травня — на Будинку зв’язку встановлено меморіально-інформаційну дошку з іменами зв’язківців — жителів Новограда-Волинського, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни.
1975 рік, 7 травня — на території середньої школи №9 відкрито пам’ятний знак учням і вчителям школи, які загинули під час Великої Вітчизняної війни. Кошти на спорудження знаку зароблені учнями роботою в колгоспі та здачею металобрухту.
1984 рік, 7 травня — старшокласники СШ №7 висадили 320 дерев вздовж Житомирського шосе від в’їзду у місто.

\"Звягельський \"Звягельський
1996 рік, 8 травня — у мікрорайоні «Зелені» відбулося урочисте відкриття алеї ветеранів Великої Вітчизняної війни ім.Героя Радянського Союзу (1940 р.) Ліпаткіна Федора Акимовича (1918-1952 р.р.), який проходив військову службу у Новограді-Волинському. Серед присутніх — дочка Героя, Ніна Федорівна Валясенко, та дружина, Олександра Микитівна Ліпаткіна.
\"Звягельський
2000 рік, 8 травня — радіотаксі 0-64 прийняло перший виклик.